U Saboru danas rasprava o Zakonu o pučkom pravobranitelju

U Saboru danas rasprava o Zakonu o pučkom pravobranitelju

Foto: Damjan Tadić/Cropix

ZAKON o pučkom pravobranitelju stigao je na dnevni red sjednice Sabora. Podsjetimo, Zakon je već bio izglasan u listopadu prošle godine za HDZ-ove vladavine, ali je proglašen neustavnim.

Zakon koji je u saborsku proceduru u listopadu uputila HDZ-ova vlada predviđao je jačanje uloge pučkog pravobranitelja te pripajanje ureda pravobranitelja za djecu, ravnopravnost spolova i osobe s invaliditetom zajedno s Centrom za ljudska prava Uredu pučkog pravobranitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je Zakon o pučkom pravobranitelju donio sa 76 posto glasova, u vrijeme kada je tadašnja oporba bojkotirala Sabor. U veljači ga je ustavni sud proglasio neustavnim jer je za njegovo izglasavanje trebalo najmanje 77 glasova. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ipak odustaje od takvog prijedloga pripajanja. Pučkom pravobranitelju, pripojit će se samo centar za ljudska prava, a osniva se i Savjet za ljudska prava.

"Mi zapravo ostajemo kod koncepcije da pučki pravobranitelj bude samostalan, da posebni pravobranitelji i dalje ostanu samostalni, međutim uvodimo mehanizme koordinacije koji će zapravo, vjerujemo, pospješiti ulogu ne samo pučkog pravobranitelja, nego i posebnih pravobranitelja", istaknuo je Miljenić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara