U Saboru rasprava o izborima za Europski parlament

U Saboru rasprava o izborima za Europski parlament

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SABOR odrađuje posljednje pripreme za raspisivanje izbora za Europarlament. Izmjene Zakona, koje su danas na dnevnom redu, nužne su kako bi se omogućilo održavanje izbora prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju.

Hrvatska će od ulaska, prema planu od 1. srpnja, imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu. No, u sadašnjem zakonu dogodila se omaška pa piše da se ti ad hoc izbori mogu održati tek kad postanemo punopravna članica. Ministar uprave Arsen Bauk Media servisu je otkrio još jednu novinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi smo u Prijedlogu zakona smanjili rok za raspisivanje ovih takozvanih ad hoc izbora za Europski parlament na 30 dana. Prema tome, Predsjednik Republike tu sada ima malo veću mogućnost razgovora i konzultacija s političkim strankama", istaknuo je Bauk.

Vlada je poslala i amandman koji omogućava da se lokalni izbori i izbori za Europarlament održe istoga dana - predlaže da ista izborna tijela mogu provesti izbore. Izbore raspisuje predsjednik države koji je već najavio konzultacije s političkim strankama, a premijer Zoran Milanović poziva stranke da kažu što žele.

"Ovdje ne dajem konačan odgovor, odnosno ne dajem konačan stav, nego želim čuti i druge. Čuo sam samo galamu i neutemeljene kritike. Neki koji se zalažu za plaću od 8.000 eura, sada im je skupo održavanje posebnih izbora. Ne znam, možda je to dobar argument. Ja ga ne razumijem najbolje, ali možda je dobar", kaže Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara