U Sarajevu održan prosvjed podrške svrgnutom predsjedniku Egipta

U Sarajevu održan prosvjed podrške svrgnutom predsjedniku Egipta

Foto: Guliver Image / Getty Images

NEKOLIKO desetina građana, većinom Egipćana koji žive u Sarajevu, okupili su se danas na Trgu djece Sarajeva i održali miting podrške u vojnom udaru svrgnutom egipatskom predsjedniku Mohammedu Mursiju, javio je novinar agencije Anadolija.

Predsjednik Udruženja Egipćana u Bosni i Hercegovini Alaa Din el Abdel Ala kazao je da su Egipat pogodili "crni dani". On je kazao kako su se  građani danas okupili kako bi pružili podršku predsjedniku Mursiju.

"On je naš jedini predsjednik i ostat će jedini. Ovo nije pravda, nikako, napravljen je udar na narod koji je izabrao predsjednika Mursija. Zatvorili su ga, a on nije učinio ništa loše prema narodu. Mursi nije radio samo za Egipat nego i za cijeli arapski narod", kazao je Abdel Ala, dodavši da su se "strane sile umiješale u situaciju u Egiptu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na transparentima poruke na arapskom

Ljekar i specijalist opće kirurgije u Tuzli, Muhammed Mahmoud, koji živi i radi u Bosni i Hercegovini 17 godina, poručio je da sudjelovanjem na današnjem mitingu želi pokazati svima da narod u Egiptu ne podržava ono što se desilo protiv volje naroda.

"Ovo je klasični vojni udar na državu i to je protiv svih slobodnih ljudi. Mi danas pozivamo sve ljude koji vole demokraciju, koji žele da budu slobodni, da dođu da se druže sa nama. Da se zajedno borimo protiv vojnog režima, kako u Egiptu, tako i u svijetu. Očekujemo od bosanskih vlasti da podrže narod u Egiptu i to je naša poruka danas", rekao je Mahmoud.

Demonstranti su tokom mitinga na trgu u centru Sarajeva nosili transparente na kojima su bile istaknute fotografije u vojnom udaru svrgnutog egipatskog predsjednika Mohammeda Mursija. Na transparentima su bile ispisane poruke podrške Mursiju ispisane na arapskom jeziku. Sudionici mitinga su uzvikivali parole na arapskom i na taj način pokazali predsjedniku Mursiju da su uz njega, a nedugo zatim su se mirno razišli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara