U Sisku završeno suđenje za ubojstvo brata i šogorice, presuda u ponedjeljak

U Sisku završeno suđenje za ubojstvo brata i šogorice, presuda u ponedjeljak

Foto: Hina

SUĐENJE Jakovu Dabroviću (62) za dvostruko ubojstvo, brata i šogorice, 10. srpnja prošle godine u Voćarici pokraj Novske završilo je danas na Županijskom sudu u Sisku, a predsjednica sudskog vijeća Melita Avedić je izricanje presude najavila za ponedjeljak u podne.

U završnoj riječi je zamjenik županijskoga državnog odvjetnika u Sisku Marijan Zgurić za optuženog zatražio maksimalnu kaznu, te mjeru sigurnosti liječenja od alkoholizma.

Kako je rekao, svi dokazi, svjedoci, pa i priznanje optuženog potvrdili su da je Dabrović zbog spora oko međe između njihove dvije kuće, nakon fizičkog sukoba s bratom Antunom (67), otišao kući po automatsku pušku, iz koje je s najmanje pet hitaca usmrtio šogoricu Mariju (62), a potom i brata. Zastupnik optužbe je rekao da je djelo učinjeno svjesno i u namjeri, te da je bilo unaprijed isplanirano.

"Optuženi je bio sklon afektivnom ponašanju i impulzivnom reagiranju, koje je zbog konzumacije alkohola bilo još izraženije. Jak utjecaj negativnih emocija ipak nije bitno utjecao na njegove funkcije svijesti", rekao je tužitelj.

Branitelji alkoholizam navode kao razlog za "ubojstvo iz nehaja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelj optuženog Berislav Balenović u završnoj je riječi upozorio kako je počinitelj u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv i pod utjecajem alkohola. Raniji fizički napad brata Antuna na njega izazvao je zaprepaštenje, strah i jaku razdraženost, koji su doveli do njegove dezorijentacije.

"Tako je do ubojstva Marije Dabrović došlo iz nehaja, bez namjere, pri smanjenoj ubrojivosti. Brata Antuna Dabrović je pak usmrtio na mah, zbog njegovog prethodnog bezobzirnog i po život opasnog napada", rekao je branitelj Balenović.

"Bilo bi mi bolje da je on mene ubio i da me više nema"

Ujedno je zamolio sudsko vijeće da pri izricanje presude u obzir uzme olakotne okolnosti, kao što su priznanje optuženoga, njegovo dosadašnje nekažnjavanje, te činjenice da je otac četiriju kćeri i odlikovani dragovoljac Domovinskog rata.

"Svjestan sam da sam kriv. Vjerujte mi, bilo bi mi bolje da je on mene ubio i da me više nema", rekao je kroz plač na kraju rasprave optuženi Jakov Dabrović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara