U Slavonskom Brodu opet alarmantno povećanje koncentracije lebdećih čestica u zraku

Foto: Facebook (Građanska inicijativa za čisti zrak)

U SLAVONSKOM BRODU sinoć i noćas ponovno je zabilježeno alarmantno povećanje sitnih koncentracija lebdećih čestica u zraku. Iako se stanje jutros normalizirali, ekološke udruge priopćile su da su o incidentu obavijestile mjerodavne službe i resorno Ministarstvo. I ovog puta, kako kažu, vjeruju da je zagađenje zraka povezano s radom rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu.

"Ovo što se sinoć i noćas odigralo u Brodu, još uvijek pod znakom pitanja. Pokušavamo na svim razinama uspostaviti kontakte. Ni, većinom svima osim Službi 112 to je prva informacija.

Kako smo već prije naveli do sada su u Brodu mjerene koncentracije lebdećih čestica PM2.5 oko 500 µg/m3, to zadnji put prije više od godinu i pol dana. A sada sinoć u 20.00 sati 698,1 µg/m3, u 21.00 – 1134, u 22.00 – 1240,9 µg/m3, a u 23.00 sata (katastrofalna) 1302 µg/m3!!!

Nakon toga ukupno pet sati je satna koncentracija bila oko 1300 µg/m3, a granična vrijednost (na godišnjoj razini 25 µg/m3!!! Opadanje je započelo oko 4.00 sata i tada je satna koncentracija još uvijek bila 463,5 µg/m3!!! No, sada je sve u normali i vjerojatno da je riječ o nekakvoj ponovnoj akcidentnoj situaciji u Rafineriji! Ali povratnih informacija još nemamo.

Sve te informacije, kako smo i rekli, uputili smo mjerodavnima i zatražili smo i informaciju od Službe 112...Kako smo naknadno upoznati, informacije su otišle na sve Inspektorate na državnoj razini!!!", napisali su na svojoj Facebook stranici članovi Građanske inicijative za čisti zrak iz Slavonskog Broda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara