U Španjolskoj razotkriveni džihadisti koji su regrutirali vojnike za borbe u Libiji

U Španjolskoj razotkriveni džihadisti koji su regrutirali vojnike za borbe u Libiji

Screenshot: YouTube

ŠPANJOLSKO ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u petak da je u enklavi Melilla, na sjeveru Maroka, razotkrilo skupinu zaduženu za regrutiranje i slanje džihadista u Mali i Libiju te uhitilo šest osoba.

Operacija pokrenuta u petak u zoru, još uvijek u tijeku, rezultirala je s osam pretresa. "Među uhićenim osobama nalazi se prvi španjolski džihadist, povratnik iz sukoba u Maliju nakon što je prošao kroz vježbališta Pokreta za jedinstvenost i džihad u Zapadnoj Africi", jedne od oružanih islamističkih skupina povezanih s Al Kaidom u islamskom Magrebu, piše u priopćenju ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pokret je skupina koja je preuzela odgovornost za otmicu Francuza Gilberta Rodriguesa Leala u studenom 2012., prije objave njegove smrti 22. travnja.

Za Španjolsku je to druga operacija tog tipa u nekoliko mjeseci: 14. ožujka španjolska i marokanska policija razotkrile su u te dvije zemlje, a posebno u Melilli ćeliju koja je slala borce u Siriju, Mali i Libiju. Sedam osoba je uhićeno, od kojih dva Francuza.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz upozorio je u ožujku prigodom obilježavanja islamističkih napada od 11. ožujka 2004. u Madridu da je "Španjolska dio strateških ciljeva globalnog džihada".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara