U Srbiji donesena nepravomoćna presuda kojom se ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF proglašava ništetnim!

Foto: scx.hu

JUČER je u Beogradu donesena prva nepravomoćna presuda u  privatnome sudskom procesu zbog neodredivosti kamate u jednome ugovoru o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF), objavila je Udruga Franak.

Tom presudom određeno je sljedeće:

- konkretni ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF proglašen je ništetnim
 
- sva uplaćena sredstva banka mora vratiti dužniku po tečaju CHF koji je vrijedio na dan svake pojedine uplate od početka otplate  kredita
 
- dužnik mora vratiti kompletan kredit po tečaju CHF-a na dan kada je kredit i dobio.
 
To znači da je sud zapravo poništio rast tečaja CHF-a, iako nije proglasio valutnu klauzulu CHF ništetnom. Presuda se temelji na odredbama Zakona o obveznim donosima o odredivosti ugovorne činidbe, pa je zbog neodredivosti kamate kompletan ugovor o kreditu proglašen ništetnim.
 
Zakoni o obveznim odnosima u Srbiji i Hrvatskoj gotovo su identični, posebice u dijelu koji govori o odredivosti ugovorne činidbe. To je dobar signal i za Republiku Hrvatsku, gdje također možemo očekivati slične presude zbog nezakonito ugovorenih kamata u desecima tisuća ugovora.
 
"To je također i novi vjetar u leđa svim dužnicima u euro i kunskim kreditima koji se odluče javiti Udruzi Franak radi pokretanja novoga kolektivnog sudskog procesa, a osim toga uslijed pokretanja potencijalnih privatnih sudskih sporova možemo i ovdje očekivati presude u korist dužnika zbog desetaka tisuća nezakonito ugovorenih kamata u svim kreditima koji su ugovoreni prije 1.1.2010.", smatraju u Udruzi Franak.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara