U Vinkovcima zapaljen štand na kojem su prikupljani potpisi za referendum o dvojezičnosti

U Vinkovcima zapaljen štand na kojem su prikupljani potpisi za referendum o dvojezičnosti

Foto: Hina

U VINKOVAČKOJ gradskoj četvrti Mirkovci zapaljen je drveni štand na kojem su volonteri Stožera za obranu hrvatskog Vukovara prikupljali potpise za raspisivanje referenduma koji je inicirao Stožer radi promjene zakonske odredbe o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Tijekom protekle noći u Mirkovcima, predgrađu Vinkovaca je zapaljen drveni štand na kojem volonteri Stožera za obranu hrvatskog Vukovara prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma radi izmjene Ustava RH kojima bi se udjel pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim jedinicama podigao s 30 na 50% radi prava na ostvarivanje dvojezičnosti, potvrdila je policijska službenica za odnose s javnošću vukovarsko-srijemske policije Marijana Maja Barbarić.

"Tijekom protekle noći u Mirkovcima na Trgu Nikole Tesle došlo je do zapaljenja drvenog štanda na kojem su se unazad nekoliko dana prikupljali potpisi građana protiv uvođenja dvojezičnosti u Gradu Vukovaru. U tijeku je očevid koji se obavlja po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima, a po čijem okončanju će biti utvrđene okolnosti ovog događaja", izvijestila je Barbarić.

Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara nejasan uzrok paljenja štanda


Prema onom što su novinari mogli vidjeti štand je poliven zapaljivom tekućinom i zapaljen te je nagorio njegov gornji dio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želimir Car iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara rekao je kako im nije jasno koji je uzrok paljenju štanda, dodajući kako popisivači koji su prikupljali potpise nisu nikoga izazivali, a čak su uklonjeni i plakati Stožera.

Potpisi za raspisivanje referenduma u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, prikupljaju se od 17. studenoga do 1. prosinca na oko 2.000 mjesta diljem Hrvatske.

Stožer predlaže izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojem bi pripadnici nacionalne manjine pravo na uporabu svog jezika i pisma imali ako čine najmanje 50 posto, a ne kao dosad trećinu stanovništva grada ili općine.

Štand u Mirkovcima jedinio je mjesto za skupljanjem potpisa u toj vinkovačkoj četvrti.

Mirkovci su tijekom Domovinskom rata bili jedno od jakih uporišta bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba iz koje su napadani Vinkovci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara