U Zagradcima kod Karlovca pronađeno još bačvi s opasnim otpadom

U Zagradcima kod Karlovca pronađeno još bačvi s opasnim otpadom

Foto: FAH

NA KARLOVAČKOM području u nedjelju su opet pronađene bačve s nepoznatim otpadom, u privatnoj šumi u Zagradcima u općini Natretić, a četiri tamo pronađene dvjestolitarske metalne bačve nalikuju onima s opasnim otpadom, kojih je početkom svibnja u okolišu pronađeno 67.

U Zagradcima je u ponedjeljak ujutro počeo policijski očevid, a općinske vlasti su od karlovačke Javne vatrogasne postrojbe naručili zbrinjavanje bačava, koje bi tijekom dana trebale biti odvezene u tvrtku CIAK u Vojniću.

Do sada pronađeno 67 bačvi, traži se još 21

Tamo su do konačnog zbrinjavanja pohranjene i sve ostale bačve, koje su pronađene na dvanaest lokacija na karlovačkom području, izjavio je Hini zapovjednik Vastrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković.

Po njegovim riječima, do sada je pronađeno 67 bačava, a s obzirom da se u kaznenoj prijavi, kojom su za ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada osumnjičene četiri osobe i tvrtka Ecooperativa iz Matulja, navodi da je u skladištu te tvrtke u Pazinu krajem travnja na kamion bilo utovareno 88 bačava, traga se za još njih 21.

Tijekom ispitivanja direktora Ecooperative Dragana Šepića i još trojice osumnjičenika, policija i DORH su utvrdili da su osumnjičenici u travnju ove godine dogovorili ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada iz skladišta u Pazinu.

U kaznenoj prijavi stoji da je navedeni otpad trećeosumnjičenik preuzeo 30. travnja, i to u 88 bačava, a koje je bez pratećeg lista za otpad, protivno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, prevezao kamionom na dvanaest lokacija na području Karlovačke županije. U nedjelju je kod Netretića otkrivena i trinaesta lokacija.

Policija i Ministarstvo zaštite okoliša nastavljaju istragu

U do sada pronađenim bačvama ukupno je gotovo 16 tona nepoznatog opasnog otpada, a tu je i oko pet tona zagađenog tla i bilja s dvije lokacije, gdje je iscurila određena količina sadržaja bačava i nagrizla travu.

Policija zajedno s inspekcijom Ministarstva zaštite okoliša i prirode nastavlja kriminalističko istraživanje i nakon uhićenja osumnjičenih. Inspekcija zaštite okoliša nije još objavila o kakvom se opasnom otpadu radi, ali je Franković, koji je nazočio uzorkovanju, rekao da se nesumnjivo radi o nekim vrstama boja, lakova i otapala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara