U Zagrebu obilježavanje Svjetskog dana sindroma Down

Foto: Hina

POVODOM Svjetskog dana sindroma Down, koji se obilježava na prvi dan proljeća, u Zagrebu se danas i sutra u organizaciji Udruge Down sindrom Zagreb na Zrinjevcu održava prigodni glazbeni program, kojemu je cilj okupiti osobe s Down sindromom i njihove roditelje i rodbinu, ali i senzibilizirati javnost na probleme te populacije u Hrvatskoj.

> Šaljite nam fotke: Šarenim čarapama za podizanje svijesti o Downovom sindromu

Akciji su se uz brojne građane priključili i hrvatski predsjednik Ivo Josipović te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji su obišli štandove, fotografirali se s djecom te donirali novce Udruzi. "Osobe s Down sindromom su tople i drage osobe koje zaslužuju našu brigu. Zaista moramo sve učiniti da ih uključimo koliko je to najviše moguće u normalan život", kazao je predsjednik Josipović. Istaknuo je kako na tome u Hrvatskoj osim medicinske struke aktivno rade brojne udruge, na čemu im "samo možemo zahvaliti jer rade nešto dobro i plemenito".

Gradonačelnik Bandić osvrnuo se na nježnost i ljubaznost ljudi s Down sindromom. "Lijepo je solidarizirati se s roditeljima i djecom s Down sindromom. Toliko su topli da se čovjek kad ih vidi odmah sjeti kako bismo svi trebali biti puno bolji", kazao je Bandić te poručio da je "solidarnost na djelu odlika Zagrepčana i njihovog gradonačelnika".

Udruga Down sindrom Zagreb ima više od 130 članova, a godišnje joj se priključuje oko desetero djece, što znači da su potrebe Udruge sve veće, pa je tako, uz obilježavanje Svjetskog dana sindroma Down događanje na Zrinjevcu usmjereno i prema senzibiliziranju javnosti na sve veće potrebe Udruge, pojasnila je za Hinu njezina predsjednica Natalija Belošević.

Istaknula je kako je u Hrvatskoj trenutno 68 djece s Down sindromom potpuno integrirano u redovni obrazovni sustav, od čega 64 u osnovnu školu te četvero u srednju školu, dok je oko tridesetero djece ušlo u djelomičnu integraciju. Njihov ulazak i dobivanje mogućnosti školovanja u redovnom obrazovnom sustavu ovisi o dovoljno ranoj stručnoj intervenciji koju je dijete prošlo, stečenim vještinama i znanju, te o pripremljenosti za školu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara