U Zagrebu postavljena spomen-ploča Mariji Radić

Foto: Hina

SPOMEN-PLOČA Mariji Radić, supruzi velikana hrvatske povijesti Stjepana Radića otkrivena je danas, na Dan žena, na zgradi u Mihanovićevoj 34 u Zagrebu, gdje je provela posljednje godine života i umrla. Marija Radić dobila je svoje prvo spomen-obilježje na inicijativu Grada Zagreba, Organizacije žena Hrvatske seljačke stranke (HSS) "Hrvatsko srce" i Hrvatsko-češkog društva.

Spomen-ploča, postavljena u godini u kojoj se obilježava 140. godišnjica njezinog rođenja i 60. godišnjica smrti, rad je kipara Stjepana Divkovića i djelatnika ljevaonice umjetnina "Ujević". Neočekivano spomen-ploču toj istaknutoj ženi otkrio je vjetar, pa su zatim to simbolično učinili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potpredsjednica HSS-a Marijana Petir i predsjednica "Hrvatskog srca" Marija Ledinski Anić. Na svečanosti je bio i veleposlanik Češke u Hrvatskoj Martin Košatka sa suprugom.

Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac istaknuo je kako je to druga spomen-ploča u čast Marije Radić čije je postavljanje inicirala njihova udruga, a prva je 2011. otkrivena u Pragu u crkvi sv. Norberta gdje je Marie Dvořáková, udajom za Stjepana Radića, postala Marija Radić.

Marija Radić je "umrla u ovoj zgradi s pogledom na Botanički vrt koji je tek jedno u nizu djela koje su Zagrebu podarili Česi. Mnogima od njih Zagreb se odužio imenovanjem ulica ili podizanjem spomenika i ploča, ali do sada nijedna Čehinja nije imala svoje spomen-obilježje. Stoga je ova današnja svečanost korak naprijed u vrednovanju brojnih žena koje su ostale u sjeni svojih muževa", istaknuo je Lipovac.

Gradonačelnik Bandić je istaknuo da je najmanja gesta i znak pažnje koju su mogli napraviti u čast Marije Radić Dvořáková je da joj postave ovdje, gdje je živjela i gledala Botanički vrt, u toj zgradi na kutu Mihanovićeve i Gundulićeve, tu prekrasnu ploču. Kazao je da boljeg dana nisu mogli naći nego 8. ožujka, kada podižu tu ploču "ženi koja je prva se borila i pisala u Seljačkoj slozi, za ravnopravnost žena, opće pravo glasa. Ona je bila preteča toga", istaknuo je.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg rekao je kako je možda ovo najbolja proslava Dana žena u Zagrebu, na jedan poseban način. "Ima li boljeg načina od proslaviti Dan žena nego otkrivati ploču ženi koja je bila prosvjetiteljica hrvatskog naroda, boriteljica za prava žena, vjerna supruga i pratiteljica svog supruga, političara, jednog od najsvjetlijih imena hrvatske povijesti", istaknuo je Hrg. Rekao je kako misli da je postavljanjem te spomen-ploče napravljen jedan veliki europski poduhvat, s obzirom na rođenje i nacionalnost pokojne Marije Radić, koja osim u Pragu ima sada i spomen-ploču u Zagrebu. "Eto, dva europska grada i poveznica i u ovom slučaju Marija Radić", rekao je Hrg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara