U Zagrebu ustoličen novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Foto: Hina

USTOLIČEN je novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

U Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, povodom ustoličenja novog mitropolita Porfirija, bogoslužje je predvodio poglavar srpske pravoslavne crkve, Irinej. Uz zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića misnom slavlju prisustvovalo je izaslanstvo Vlade Srbije na čelu s ministrom Ivicom Dačićem.

"Dolazim s radošću, bez predrasuda i otvorena srca u odnosu na sve građane Hrvatske i Slovenije. Pozdravljam sve katolike, protestante, sve kršćane, braću drugih vjeroispovijesti, ali i ateiste, agnostike...", rekao je među ostalim Porfirije.

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) imenovao je episkopa jegarskog Porfirija Perića za novog poglavara jedne od najvećih i najvažnijih mitropolija SPC-a krajem svibnja, nakon smrti mitropolita Jovana.

U ekskluzivnom intervju za Hinu uoči preuzimanja dužnosti novi mitropolit Porfirije pozdravio je "sve građane Hrvatske i Slovenije - pravoslavne, katolike i svih drugih vjeroispovijesti, ali i agnostike ili ateiste" te naglasio da dolazi "otvorena srca, s ljubavlju prema svoj braći i sestrama".

Novi mitropolit Porfirije ističe da mu je prethodnik ostavio "dragocjeno nasljeđe sijući evanđeosko sjeme u desetljećima koja nisu bila nimalo laka te da nije za sobom zatvorio nijedna vrata".

"Iskreno ću raditi na dijalogu sa svim dobronamjernim ljudima u Hrvatskoj, ali u prvom redu ću, razumljivo, voditi brigu za povjerene mi pravoslavne kršćane u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj", kazao je mitropolit Porfirije za Hinu.

Josipović čestitao novom zagrebačkom mitropolitu na ustoličenju

Predsjednik Republike Ivo Josipović prisustvovao je danas svečanom ručku u povodu ustoličenja mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića te mu je tom prilikom čestitao na ustoličenju i izrazio vjeru da će pridonositi promicanju solidarnosti i mira te ekumenskog i međuvjerskog dijaloga, kao i njegov prethodnik, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

"S lijepim riječima i plemenitim namjerama došli ste obavljati časnu dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog. Nudite pomirenje, praštanje i dijalog. Sve ono za što se, strpljivo i blago, ali i beskompromisno, zalagao Vaš prethodnik, poštovani gospodin Jovan Pavlović.

Srdačno Vam čestitam na Vašem ustoličenju! Uvjeren sam da ćete kao i Vaš prethodnik, gospodin Jovan, pridonositi promicanju solidarnosti i mira, kao i ekumenskog i međuvjerskog dijaloga", rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Josipović.

Istaknuo je kako su sve to važne pretpostavke društvenog boljitka i stvaranja životnog ozračja u kojemu se svaki čovjek - bio vjernik ili ne, osjeća sigurnim, prihvaćenim i vrijednim poštovanja.

"I do sada je Srpska pravoslavna crkva u Republici Hrvatskoj takvim nastojanjima davala važan doprinos. To je vidljivo u njezinoj dobroj suradnji s drugim vjerskim zajednicama kao i s hrvatskim državnim vlastima", naglasio je Josipović poželjevši novom mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom da bude čvrst oslonac pravoslavnim vjernicima u Republici Hrvatskoj i u čitavoj regiji.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara