U Ženevi počeli pregovori o iranskom nuklearnom programu

Ilustracija: Guliver image/Getty images

PREGOVORI o spornom iranskom nuklearnom programu u Ženevi tijekom kojih Iran treba predstaviti svoje smjernice radi pokretanja dijaloga blokiranog od travnja ove godine su počeli u utorak prijepodne.

Dvodnevni pregovori između Irana i zemalja skupine 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Kina, Njemačka i Rusija) predviđeni su na razini političkih direktora ili zamjenika ministara vanjskih poslova. Vodit će ih visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Iranski ministar Mohamad Džavad Zarid treba na početku predstaviti smjernice koje predlaže Iran. Navodno bi im svrha bila postizanje sporazuma u manje od godinu dana uz prvu etapu za mjesec ili dva. Zarif je već spominjao potrebu brzog održavanja novog sastanka na razini ministara.

Pregovore bi zatim za Iran trebao voditi zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Arakši. U američkom izaslanstvu, koje vodi državna podtajnica za vanjske poslove Wendy Sherman, je i stručnjak za pitanje gospodarskih sankcija protiv Irana.

Zapad i Izrael sumnjiče Iran da pokušava izraditi nuklearno oružje pod krinkom civilnog programa. Brine ih mogućnost da Teheran obogati uranij na razinu dovoljnu za izradu atomske bombe.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara