U američkim vodama zasad nema radioaktivnih tvari iz Fukushime

U američkim vodama zasad nema radioaktivnih tvari iz Fukushime

Foto: Street view

ANALIZA vode uz zapadnu američku obalu nije pokazala radioaktivne čestice iz japanske elektrane Fukushime oštećene 2011. no očekuje se da će one stići do SAD-a, objavili su u utorak znanstvenici.

"Radioaktivnost je proširena do polovice širine Tihog oceana, sjeverno od Havaja, no u američkim vodama je još nema", kazao je znanstvenik Ken Buesseler iz Woods Hole oceanografskog instituta.

Analize nekih ribljih vrsta koje ocean prelaze brže od morskih struja pokazale su veću razinu radioaktivnosti, no ukupna razina radioaktivnosti u morskom svijetu uz američku obalu još je sigurna, kazao je Buesseler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računalni modeli morskih struja pokazuju da bi izotopi Cezija 134 iz Fukushime mogli stići do obala Oregona kasnije tijekom ove godine u niskim koncentracijama.

Stručnjaci smatraju da će se taj dio obale moći sigurno koristiti za rekreaciju tijekom idućih nekoliko godina u kojima se očekuje porast razine radioaktivnosti.

Analize vode uz obalu Japana odmah nakon oštećenja nuklearke pokazale su razine radioaktivnosti od 50 milijuna bekerela po prostornom metru vode što je doza koja izravno utječe na mortalitet i reproduktivne funkcije, kažu znanstvenici.

Procjenjuje se da će radioaktivnost u oceanu uz Oregon dosegnuti najviše 10 do 20 bekerela po prostornom metru vode kad ona stigne iz Japana do SAD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara