U američkom zračnom napadu ubijen vođa pakistanskih talibana

U američkom zračnom napadu ubijen vođa pakistanskih talibana

Ilustracija: YouTube

VOĐA pakistanskih talibana Hakimulah Mehsud ubijen je u petak navečer u napadu američke bespilotne letjelice u plemenskom području na sjeverozapadu Pakistana, javljaju strani mediji.

"Hakimulah Mehsud ubijen je u napadu američke bespilotne letjelice" u kojemu su u petak ubijene četiri osobe u Sjevernom Waziristanu, talibanskom uporištu blizu afganistanske granice, rekao je za AFP visoki dužnosnik pakistanske obavještajne službe koji je htio ostati anoniman.

Na upit AFP-a, zapovjednik TTP-a, skupine oružanih islamističkih pokreta na tom području, potvrdio je da je Mehsud doista jedan od četiriju žrtava američkog napada. "Ubijeni su Hakimulah, njegov ujak, vozač i osobni čuvar", rekao je taj talibanski zapovjednik.

Jedan od najtraženijih Pakistanaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad se dogodio pet kilometara sjeverno od Miranshaha, glavnog grada Sjevernog Waziristana koji Washington smatra uporištem talibana i skupina povezanih s Al Kaidom. Za Sjedinjene Države Mehsud je bio jedan od najtraženijih muškaraca u Pakistanu.

Hakimulah Mehsud preuzeo je vodstvo pokretom pakistanskih talibana nakon smrti Bajtulaha Mehsuda, prvog vođe TTP-a, pokreta koji je nastao 2007. kako bi vodio "sveti rat" protiv vlade u Islamabadu, saveznika Sjedinjenih Država u "ratu protiv terorizma".

Od 2004. SAD sve češće bespilotnim letjelicama napada zabita planinska područja na sjeverozapadu Pakistana, pri čemu je poginulo više od 2.200 ljudi, među kojima i civili, po podacima mnogih organizacija.

Pakistan te napade službeno smatra "kontraproduktivnima" i napadom na njegov "nacionalni suverenitet", premda je neslužbeno dao odobrenje za mnoge udare, po dokumentima koje su otkrili američki mediji i pakistanski dužnosnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara