U četvrtak povijesna presuda u slučaju "Franak": Hoće li građani dobiti bitku protiv banaka?

U četvrtak povijesna presuda u slučaju "Franak": Hoće li građani dobiti bitku protiv banaka?

Foto: Ilustracija

U ČETVRTAK, 4. srpnja, u 8.30 sati na Trgovačkom sudu u Zagrebu biti će izrečena prvostupanjska presuda u sporu protiv osam poslovnih banaka (Zagrebačka banka, Privredna banka, Erste & Steiermaerkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo alpe-adria-bank, OTP banka, Societe generale - Splitska banka i Volksbank) koju je u ime Udruge Franak pokrenuo "Potrošač". Presudu se izriče točno godinu dana nakon održavanja prvog ročišta u slučaju.

Riječ je o prvoj ovakvoj tužbi u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Presuda će vrijediti za sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, uzetim u osam banaka koje je "Potrošač" tužio.

Sud je, iz drugog pokušaja, prihvatio tužbu Udruge Potrošač protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope. Udruga Franak procjenjuje da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za švicarce, od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na posljednjem ročištu je sudac Radovan Dobronić zaključio kako je izneseno dovoljno dokaza s obje strane. "Spis ima 2.500 stranica, nema potrebe za dodatnim dokaznim materijalom", kazao je.

"Izuzetno smo zadovoljni što je ovaj spor završen u prvom stupnju u tako kratkom roku"

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski koja zastupa Udrugu Franak u sporu, nakon posljednjeg ročišta je izjavila: "Izuzetno smo zadovoljni što je ovaj spor završen u prvom stupnju u tako kratkom roku. Cijeli tijek suđenja protekao je vrlo korektno, sudac je objema stranama dao dovoljno prostora i vremena da iznesu svoju argumentaciju pri čemu su se sve strane u sporu ponašale vrlo profesionalno. Ova prvostupanjska presuda izuzetno nam je važna i vjerujemo da će biti utemeljena na pravičnim osnovama".

Ovu presudu, iako nepravomoćnu, ne očekuju samo korisnici kredita vezanih uz CHF, već će se ona, u dijelu koji se odnosi na kamatne stope, ticati i dužnika s kreditima u svim ostalim valutama. Presuda će predstavljati povijesni moment jer se radi o prvom sudskom sporu takve vrste, odnosno o prvoj kolektivnoj tužbi protiv banaka, kažu u Udruzi Franak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara