U dvije godine Pravni fakultet platio pola milijuna kuna za V8 Toyotu dekana Buklijaša?!

U dvije godine Pravni fakultet platio pola milijuna kuna za V8 Toyotu dekana Buklijaša?!

Foto: H-Alter.org

BORIS BUKLIJAŠ, član Državnog sudbenog vijeća i bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta, osumnjičen za malverzacije i štetu od 1,6 milijuna kuna, pušten je na slobodu nakon što je ispitan u Državnom odvjetništvu. Potvrdio nam je to i njegov branitelj Joško Čeh, koji očekuje nalog o provođenju istrage.

Putovao službenom Mazdom, a naplaćivao kao da vozi privatnog Mitsubishija?!

Buklijaša terete za milijunsku štetu dok je upravljao Pravnim fakultetom od 2008. do 2012. godine. Sporni su putni nalozi, i to za fakultet, ali i DSV. Sve skupa, nekih 200 tisuća kuna. Buklijaš je naplaćivao putovanja kao da ih je odradio svojim osobnim automobilom, no nije računao da će ga na naplatnim kućicama snimiti kamere. Sve se provjerilo i ustanovilo da je Buklijaš putovao službenom Mazdom 626, a naplaćivao kao da je vozio svog Mitsubishija.

Pola milijuna kuna da dekan sigurno i udobno akcelerira do stotke za 8,2 sekunde?!

Posebna je priča nabavka ekstra luksuznog terenca Toyota Land Cruiser s motorom od osam cilindara zapremine 4.5 litara i snage 286 KS?! Čovjek se mora zapitati što će jednom pravnom fakultetu takav monstrum koji u gradu ne troši ispod 20 litara na 100 kilometara i inače ima astronomske troškove eksploatacije. Da dekan s monstrumom od dvije i pol tone sigurno i udobno akcelerira do stotke za 8,2 sekundi i potegne na auto cesti do maksimalne brzine od 209 km/h?!

Terenac vrijedan 85 tisuća eura Pravni fakultet u Splitu nabavio je preko VB lizinga početkom 2009. godine i u dvije i pol godine za najam vozila otišlo je više od pola milijuna kuna! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaobišao Zakon o javnoj nabavi

Zanimljivo je možda da je terenac na kraju završio u jednog privatnika iz Lovreća kojeg je Buklijaš angažirao za radove na fakultetu. I ti su radovi sporni policiji premda su propustili kvalitetno odraditi slučaj i utvrditi jesu li radovi prenaplaćeni. Zasad se Buklijaš u tom dijelu eventualno može goniti za prekršaj Zakona o javnoj nabavi jer je namjerno isparcelizirao račune kako ne bi prešli granicu od 70 tisuća kuna. U pitanju je čitav niz obrta i malih zanatlija anagžiranih bez natječaja na radovima koje je Buklijaš obavio na fakultetu.

Ministarstvo dekanima daje plaću 13 tisuća kuna pa oni dodaju od zarade fakulteta

Policiji je bila sporna i Buklijaševa plaća koja je iznosila 48 tisuća kuna neto. U prijavi su naveli da je plaću neosnovano uvećao 80 posto! Dekan inače od Ministarstva znanosti prima plaću u visini 13 tisuća kuna neto, a onda više-manje svi dodaju dio od unosne zarade koju danas imaju fakulteti. Dekani "prava" imali su plaće od oko 25 tisuća kuna, jedino je Buklijaš to podebljao za duplo! Djelo je eventualno moralno upitno, ali što se tiče kaznene odgovornosti stvar stoji na vrlo klizavom terenu.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara