U godini dana etničke i vjerske tenzije odnijele 450 života u Xinjiangu

U godini dana etničke i vjerske tenzije odnijele 450 života u Xinjiangu

Screenshot: Google Maps

VIŠE OD 450 osoba ubijeno je 2014. u sukobima u kineskoj regiji Xinjiang naseljenoj pretežno muslimanima, po istraživanju nevladine organizacije koja bilježi triput više žrtava među ujgurskom manjinom nego među etničkim Kinezima.

Ogromno područje na zapadnom kraju Kine koje graniči sa zemljama Srednje Azije poprište je već dvije godine porasta nasilnih incidenata etničkog i vjerskog karaktera, koje vlasti ocjenjuju "terorističkim i separatističkim".

Informacije ondje striktno kontroliraju komunističke vlasti a nevladina organizacija Projekt za ljudska prava Ujgura (UHRP), sa sjedištem u Washingtonu, skupila je podatke iz kineskog i stranog tiska.

Ukupan broj žrtava udvostručen

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Između 457 i 478 osoba ubijeno je prošle godine u Xinjiangu, izvješćuje nevladina organizacija koja je identificirala između 235 i 240 Ujgura među žrtvama, te 80 do 86 Hana, većinske kineske etničke skupine u zemlji.

Ukupan broj žrtava više je nego udvostručen od 2013., a UHRP ga procjenjuje između 199 i 237, od kojih 116 do 151 Ujgura te 32 do 38 Hana.

To se pogoršavanje pripisuje "pretjeranom korištenju sile" od strane vlasti i "pogoršanju sigurnosnog okruženja" nakon što je na vlast došao Xi Jinping 2013.

Istraživanje otkriva da je u zadnje dvije godine ubijeno između 229 i 333 navodnih napadača, znatno više od broja dužnosnika kineske države (53-108) i civila (125-194).

"U iznenađujućem broju incidenata, policija je usmrtila sve navodne 'napadače'", priopćio je UHRP u utorak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara