U godinu dana imovina mirovinskih fondova porasla za 8,2 milijarde kuna

U godinu dana imovina mirovinskih fondova porasla za 8,2 milijarde kuna

Ilustracija: iCapital

ZBOG snažnog i konstantnog priljeva novih sredstava u obvezne mirovinske fondove njihova imovina vrlo brzo raste pa je tako na početku 2007. iznosila manje od 20 milijardi kuna, dok je sada premašila 65 milijardi kuna.

Porast vrijednosti imovine također pridonosi brzom rastu ukupne imovine, no u tom segmentu se očituju utjecaji globalne financijske krize i velikog pada iz 2008.

Usporedimo li zadnje dostupne podatke o strukturi imovine u prosincu 2014. kada je ukupna imovina OMF-ova iznosila 67,04 milijardi kuna s onima godinu dana ranije kada je iznosila 58,84 milijardi, vidimo smanjenje udjela dionica u ukupnoj imovini s 19,1% na 18,2%%, kao i povećanje izloženosti vrijednosnicama s fiksnim prinosom sa 71,2% na 72,4%.

Nove kategorije prema stupnju rizika

Na promjenu strukture je djelomičnu ulogu odigrala i podjela mirovinskih fondova prema rizičnosti (A, B i C kategorija), što je u statistikama vidljivo od kolovoza 2014.

Zakonom o obveznim mirovinskim fondovima, donesenim prošle godine, predviđene su nove kategorije fodova.

One su ustanovljene kako bi se budućim umirovljenicima osigurala optimalna ulaganja, s obzirom na stupanj rizika i duljinu uplata u mirovinski fond.

Kategorije se razlikuju prema stupnju rizika, što ne znači da je bilo koja od tih kategorija posebno rizična, jer se ipak radi o mirovinskoj štednji, već su u određenim kategorijama dozvoljena veća ulaganja u vrijednosne papire koji nose veće prinose, ali nisu pogodni za ulaganje na kraće rokove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara