"U ime obitelji" odbacuje tvrdnju da referendum o braku ugrožava ravnopravnost homoseksualaca

"U ime obitelji" odbacuje tvrdnju da referendum o braku ugrožava ravnopravnost homoseksualaca

Foto: Hina

UDRUGA "U ime obitelji" odbacila je u utorak tvrdnju koju je u svom izvješću pučka pravobraniteljica Lora Vidović iznijela Vijeću za ljudska prava UN-a, da je zbog referenduma "Za brak" ugrožena ravnopravnost homoseksualnih i transrodnih osoba u Hrvatskoj.

Udruga je uputila pismo pravobraniteljici u kojem podsjeća da su omogućili građanima izjašnjavanje o raspisivanju referenduma o braku kao životnoj zajednici žene i muškarca. "Više od 750.000 građana zatražilo je raspisivanje referenduma na kojem se gotovo milijun birača izjasnilo za brak kao životnu zajednicu žene i muškarca", navedeno je u priopćenju.

Na drugom ciklusu Univerzalnog periodičkog pregleda (UPR-a) Hrvatska pred Vijećem za ljudska prava UN-a predstavlja Nacionalno izvješće o stanju zaštite ljudskih prava.

UPR izvješće sastoji se od Nacionalnog izvješća koje sastavlja Hrvatska, podataka UN-a i sažetka informacija koje sastavlja pučka pravobraniteljica, a temelje se na informacijama nadležnih tijela.

Stoga je udruga "U ime obitelji" zatražila pojašnjenje i argumente izvješća o smanjenju prva homoseksualnih i transrodnih osoba zbog referenduma, te odgovore država članica o tom pitanju.

UPR je proces koji uključuje preispitivanje evidencije ljudskih prava svih 193 zemalja članica UN-a, odnosno mehanizam zaštite ljudskih prava koji se temelji na jednakom tretmanu za sve zemlje.

Sve države članice objavljuju radnje koje su poduzele za poboljšanje situacije ljudskih prava, te se uključuju u razmjenu najboljih praksi

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara