U ime obitelji ponavlja prijedlog da se dopisno i elektroničko glasanje unesu u Ustav

U ime obitelji ponavlja prijedlog da se dopisno i elektroničko glasanje unesu u Ustav

Foto: Hina

UDRUGA "U ime obitelji" čestitala je u ponedjeljak svim biračima koji su iskoristili svoje biračko pravo i izašli na predsjedničke izbore uz poruku aktualnoj vlasti da im je obaveza osigurati dostupnost glasovanja svim biračima – i u Hrvatskoj i u inozemstvu, jer je dokazano da dostupnost biračkih mjesta utječe na izlaznost birača.

"Velika izlaznost od 2.258.801 birača pokazuje da hrvatski građani žele sudjelovati u demokratskim procesima i suodlučiti o tome tko će ih voditi i predstavljati u sljedećih pet godina", navodi udruga u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglašavaju da je analiza izlaznosti i na ovim predsjedničkim izborima pokazala da je najveća izlaznost birača bila u velikim gradovima u kojima je i dostupnost biračkih mjesta najveća.

"Želimo izvijestiti kako mnogim biračima koji su glasovali izvan Hrvatske nisu osigurani osnovni uvjeti za glasovanje. Zbog udaljenosti biračkih mjesta od mjesta stanovanja birača, kao i zbog loše organizacije biračkih mjesta, mnogi su hrvatski državljani trebali dugo putovati i čekati u redovima cijeli dan kako bi ostvarili svoje biračko pravo", istaknuli su iz udruge "U ime obitelji".

U priopćenju podsjećaju da su ranije upozoravali na te i takve probleme s kojima se suočavaju birači izvan Hrvatske te da su predložili unošenje dopisnog i elektroničkog glasovanja u Ustav kako bi se svim hrvatskim državljanima osigurala jednaka mogućnost ostvarivanja biračkog prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara