U napadima koalicije na selo u Siriji ubijena 52 civila

U napadima koalicije na selo u Siriji ubijena 52 civila

Foto: Hina

NAJMANJE 52 civila poginula su u zračnim napadima međunarodne antidžihadističke koalicije na selo na sjeveru Sirije, potvrdio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava.

"U napadima koalicije vođenima u petak ujutro na selo Birmhale, u pokrajini Alep, poginule su 52 osobe", istaknuo je direktor Opservatorija (SOHR) Rami Abdel Rahman.

Među žrtvama je sedmero djece, dok se još 13 osoba smatra nestalima, u klopci pod ruševinama, dodao je.

Po Rahmanu, kurdska milicija i pobunjenici bore se protiv džihadista organizacije Islamska država na oko dva kilometra od Birmhalea. No, selo "nastanjuju samo civili. Ondje nema položaja IS-a, nema sukoba", rekao je Rahman.

"Nijedan borac IS-a" nije ubijen u napadima na Birmhale, rekao je Rahman i dodao da je u blizini u drugim napadima ubijeno sedam džihadista.

Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, a koja obuhvaća niz arapskih zemalja, od kraja rujan izvodi zračne napade na Siriju na položaje IS-a. Ta je operacija omogućila kurdskim borcima i sirijskim pobunjenicima da vrate grad Kobane, koji graniči s Turskom, što ga je ranije IS bio osvojio.

Pentagon je ipak u travnju priznao da je IS održao globalni utjecaj u Siriji, unatoč zračnim napadima antidžihadističke koalicije.

U sirijskom sukobu, koji je 2011. počeo mirnim prosvjedima protiv režima predsjednika Bašara al-Asada i prerastao u složen građanski rat ubijeno je do danas više od 220.000 ljudi, a 10 milijuna Sirijaca izbjeglo je ili je raseljeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara