U napadima u Iraku 16 mrtvih

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

IRAČKI pobunjenici preuzeli su u petak nadzor nad jednim selom na sjeveru Iraka, dok je najmanje 16 osoba, od kojih deset vojnika, ubijeno u pucnjavama ili napadima diljem zemlje, prema sigurnosnim i bolničkim izvorima.

Napadima, koji su pojačani nešto više od mjesec dana prije parlamentarnih izbora predviđenih za 30. travnja, uglavnom su zahvaćena područja sa sunitskom većinom na sjeveru i zapadu zemlje. U napadima su ranjeni deseci ljudi, navode izvori.

Vlasti pokušavaju zaustaviti val nasilja koji pogađa Irak unazad godinu dana. Riječ je o najvišoj stopi pobunjeničkih i sektaških napada još od 2008., a u njima je samo ove godine već poginulo 2000 osoba.

To je nasilje pothranjeno sukobom u susjednoj Siriji i nezadovoljstvom sunitske manjine u Iraku, koja se smatra diskriminirana od snaga sigurnosti i vlasti kojima dominiraju šijiti.

U pokrajini Salahedin, ustanici su prije zore pokrenuli koordinirane napade na Sarhu, a potom su oko podneva preuzeli nadzor nad tim selom na sjeveru zemlje, rekli su izvori.

Sukobi su najprije izbili u pokrajini Sarhi između protuvladinih boraca i policije, a onda je došlo do eksplozije na mostu u tom sektoru.

Nešto kasnije, vozač samoubojica zabio se kamionom natovarenim eksplozivom u vojnu bazu gdje su policija i vojska održavale važan sastanak, po tom istom izvoru.

U eksploziji koja je uslijedila poginuli su brigadni general Ragheb al-Timimi i njegov pomoćnik, pukovnik Džavad Muhamed, a trojica policajaca i četvorica vojnika ranjena su u tom napadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara