U napadu bespilotne letjelice u Pakistanu ubijeno je šest osoba

U napadu bespilotne letjelice u Pakistanu ubijeno je šest osoba

Foto: Guliver Image / Getty Images

ŠEST osoba za koje se vjeruje da su pobunjenici poginulo je u četvrtak u napadu američke bespilotne letjelice na sjeverozapadu Pakistana, što je prvi udar u pokrajini Hiber Pahtunhvi, izvijestile su vlasti.

Dvoje od šestero ubijenih pripadali su mreži Hakani, najopasnijoj talibanskoj skupini u Afganistanu koja je uvrštena na američki popis terorističkih organizacija, navode vlasti.

Meta udara bio je vjerski objekt mreže Hakani u Talu, u okrugu Hangu na sjeverozapadu zemlje koji graniči s plemenskim područjima.

Ovo je ujedno i prvi udar američke bespilotne letjelice nakon smrti Hakimulaha Mehsuda, vođe pokreta Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) koji je 1. studenog ubijen u američkom napadu u Sjevernom Vaziristanu, plemenskom području na sjeveru Pakistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U napadu bespilotne letjelice na vjersku školu poginulo je šest osoba", rekao je za agenciju France Presse Farid Han, načelnik policije.

Mrežu Hakani optužuju za više napada s najvećim brojem žrtava u zadnjih deset godina u Afganistanu, pa i u samoj prijestolnici Kabulu.

Pakistan službeno osuđuje američke napade bespilotnim letjelicama koje smatra napadom na svoj suverenitet ali ih neslužbeno podupire, misle mnogi promatrači.

U izvješću objavljenom u studenome, UN-ov izvjestitelj Ben Emmerson piše da su, kako tvrdi Pakistan, 400 od 2.200 žrtava američkih dronova u Pakistanu u zadnjih deset godina, ili 18 posto, civili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara