U posljednje dvije godine nestala trećina proizvođača mlijeka

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

VEĆ se dugo upozorava kako je mljekarstvo u katastrofalnom stanju. Samo u posljednje dvije godine nestala je jedna trećina ukupnog broja proizvođača.

Najviše zabrinjava gašenje velikih farmi s 50 do 100 grla koje su koštale po nekoliko milijuna kuna, upozorava predsjednik Saveza udruga proizvođača Holstein goveda, Branko Kolak.

"Država je tu preko agencija, kao sudužnik, odnosno jamac, to su uglavnom krediti HBOR-a, operativni programi. Gubimo životinje, nestaju proizvođači, gubimo radna mjesta, nije dobro", ističe.

Brojke su neumoljive. U prošloj godini proizvodnja mlijeka pala je za 100 milijuna litara. Do kada će ovakva situacija trajati pitaju se ne samo proizvođači nego i građani koji svakodnevno slušaju apele poljoprivrednika. U Savezu udruga proizvođača Holstein goveda upozoravaju kako se pod hitno moraju riješiti kreditna politika, pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i kapitalne potpore.

"Kapitalnih potpora nemamo već dvije godine, najavljuju se ove godine. Vidjet ćemo hoće li ih biti ili neće. Investicije u poljoprivredi bez kapitalnih potpora de facto ni jedna članica Europske unije nema. Tamo su potpore od 50 do 70 posto. To je otprilike kao da vam sad kažem, vi živite ali će za sedam dana biti jako lijepo jelo, a što vrijedi kad ćete do tada umrijeti. Tako je otprilike i s nama. Nama odmah trebaju mjere, ne što će biti. Jučer su već trebale biti", naglašava Kolak.

Prilika za razvoj poljoprivrede je program ruralnog razvoja, no većina malih proizvođača sumnja da će i oni dobiti priliku za opstanak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara