U pripremi nova vojna operacija protiv islamista u Somaliji: "Pokazuju slabosti"

Foto: Guliver Image/Getty Images

SOMALIJSKI predsjednik Hasan Šeik Mohamud izjavio je u utorak Reutersu kako će sljedećih dana Afrička unija i vladine snage pokrenuti novu vojnu operaciju protiv islamističke skupine Šebab, koja je povezana s Al-Kaidom, a u Somaliji je namjeravala nametnuti strogi oblik šerijatskog prava.

Šebabi su vladali većim dijelom južne Somalije od 2006. do 2011., kada su ih mirovne snage Afričke unije istjerale iz glavnog somalskog grada Mogadišua. Nakon toga su protjerani i iz drugih većih urbanih centara u zemlji koja je više od dva desetljeća suočena s ratom i nemirima.

No. islamisti još uvijek drže dio somalijskog teritorija koji će, po Mohamudovim riječima, biti u fokusu vojnih operacija. "Operacija Indijski ocean počet će idućih nekoliko dana. Poduzimamo sve kako bismo osigurali uspjeh ofenzive", rekao je Mohamud u intervjuu tijekom posjeta Washingtonu gdje sudjeluje na summitu afričkih predsjednika.

Ne boji se napada

Somalijski predsjednik uspio se nedavno oduprijeti valu napada u Mogadišuu, zadavši tako "posljednji udarac" islamističkoj skupini za koju kaže da je sada okružena somalijskom vojskom i snagama Afričke unije. Mohamud je istaknuo kako šebabi napadaju i inozemstvo, navevši primjer Nairobija gdje su bili uključeni u prošlogodišnji napad na trgovački centar u kojemu je poginulo 67 ljudi.

"To je znak njihove slabosti. Teritorij im je sužen i sada mijenjaju taktiku", rekao je Mohamud koji nije zabrinut za svoje osobnu sigurnost, unatoč napadima kojima je bio izložen tijekom godine. Militanti su u više navrata napali predsjedničku rezidenciju te izveli bombaški napad u srpnju.

Mohamudov posjet Sjedinjenim Državama dolazi u vrijeme produbljivanja veza dviju zemalja. SAD je u lipnju najavio da će imenovati svog prvog veleposlanika u Somaliji od 1993., a prvi somalijski veleposlanik u Washington u više od dva desetljeća, u pratnji je Mohamudova izaslanstva tijekom njegova posjeta SAD-u. "Somalijsko-američki odnosi se poboljšavaju, rekao je Mohamud dodavši da se razgovara o strateškom partnerstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara