U prosincu Gotovina i Markač dobivaju pravomoćnu presudu

U prosincu Gotovina i Markač dobivaju pravomoćnu presudu

Foto: AFP

ODLUKA žalbenog vijeća u procesu protiv Ante Gotovine i Mladena Markača bit će donesena u prosincu ove godine, piše Vjesnik.

Tu informaciju će tijekom svog redovitog izvještaja Vijeću sigurnosti 15. lipnja objaviti predsjednik Haškog suda Theodor Meron. U tom izvješću će cijeli proces generalima Gotovini i Markaču biti posebno "apostrofiran". Tijekom iznošenja izvješća na East Riveru govorit će i glavni haški tužitelj Serge Brammertz i glavni tajnik suda John Hocking.

Može li sud završiti s radom do kraja 2014. godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Gotovinu i Markača, Meron će posebno spomenuti slučajeve koji se još nalaze u postupku, od Ramusha Haradinaja pa do Karadžića, Mladića i Šešelja kao i suđenje Jadranku Prliću, Stojiću, Praljku, Petkoviću, Ćoriću i Pušiću. Glavi tajnik Hocking će Vijeću sigurnosti morati objasniti što je ostalo od posljednje izlazne strategije čiji rokovi istječu 2014. godine, a ugrožavaju ih nezapočeto suđenje Goranu Hadžiću, kao i procesi Mladiću, Karadžiću i Šešelju.

Stručnjaci smatraju da to nije dovoljno vremena za prestanak rada suda, dok međunarodna zajednica želi što brži završetak i zbog dugih suđenja, kao i zbog troškova. Prema nekim izračunima, Hašku sud će UN stajati više od 200 milijuna dolara. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara