U prosincu nešto niže cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju: Zbog rasprodaja najviše pale cijene odjeće i obuće

Foto: Ilustracija

PREMA podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosincu su niže za 0,1 posto u odnosu na studeni dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine više za 4,7 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje u odnosu na prethodni mjesec najviše su pale cijene odjeće i obuće, koje su u prosjeku niže za 6,5 posto, cijene komunikacija, koje su u prosjeku niže za 1,6 posto, cijene prometa, koje su u prosjeku niže za 1,0 posto te cijene rekreacije i kulture, koje su u prosjeku niže za 0,1 posto.

Pad indeksa potrošačkih cijena ublažile su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje su u prosjeku više za 1,4 posto (svježe povrće i voće) i cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku više za 0,6 posto (centralno grijanje i ukapljeni plin).

Istodobno su cijene alkoholnih pića i duhana, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, cijene zdravstva, cijene obrazovanja, cijene ugostiteljskih usluge te cijene ostalih dobara i usluga u prosjeku ostale na razini cijena iz studenoga.

Najveći doprinos padu indeksa potrošačkih cijena imale su cijene odjeće i obuće (za -0,46 posto), cijene prometa (za -0,13 posto) te cijene komunikacija (za -0,08 posto), a najveći doprinos porastu indeksa imale su cijene prehrane i bezalkoholnih pića (za 0,41 posto) i cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (za 0,09 posto).

U sklopu indeksa potrošačkih cijena, cijene dobara u prosincu u odnosu na studeni u prosjeku su niže za 0,1 posto, a cijene usluga za 0,3 posto.

Promatrano po posebnim skupinama, indeks industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije u prosjeku je niži za 1,9 posto, indeks ukupno bez energije, prehrane, pića i duhana u prosjeku je niži za 1,2 posto, indeks dobara bez prehrane, pića i duhana u prosjeku je niži za 1,1 posto, indeks ukupno bez energije i prehrane u prosjeku je niži za 1,0 posto. Indeks ukupno bez energije i neprerađenih prehrambenih proizvoda u prosjeku je niži za 0,7 posto, indeks ukupno bez energije i indeks dobara bez električne energije i vode u prosjeku je svaki niži za 0,2 posto, dok je indeks dobara bez električne energije u prosjeku niži za 0,1 posto.

Indeks neprerađenih prehrambenih proizvoda u prosjeku je viši za 2,7 posto, indeks prehrane, pića i duhana u prosjeku je viši za 1,2 posto, dok je indeks prerađenih prehrambenih proizvoda u prosjeku viši za 0,4 posto.

Istodobno je indeks energije ostao na razini indeksa iz studenog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara