U raketnim napadima ubijeno je 1600 Palestinaca, a od toga je 296 djece: "Izrael je ubojica!"

Foto: FAH

RAT između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela odnio je živote 1.600 Palestinaca, među kojima gotovo 300 djece te 63 izraelska vojnika, srušio je na tisuće domova i dodatno razorio već uništeno gospodarstvo, pokazuju brojke sukoba koji je počeo 8. srpnja koji još traje.

926 ubijenih palestinskih civila naspram 3 ubijena izraelska civila


Do subote oko podneva pobrojane su 1.654 palestinske žrtve, a ranjenih je 8.900 prema podacima lokalnih sigurnosnih služba. Ujedinjeni narodi uspjeli su provjeriti identitet 1.117 poginulih, među kojima su golema većina civili (926 ili 83 posto). UNICEF je objavio da je najmanje 296 djece ubijeno u sukobu.

Izrael je izgubio 63 vojnika, što je njegov najveći gubitak od rata protiv libanonskog Hezbolaha 2006. Tri civilne žrtve, a među njima je jedan Tajlanđanin, ubijene su nekom od 3.032 palestinskih raketa ispaljenih na Izrael koliko ih je do subote pobrojala izraelska vojska. Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova tvrdi pak da ima dokaze da su 47 posto ubijenih Palestinaca borci.

Raseljeno 15 posto Palestinaca

Prema UN-ovim podacima, 280.000 osoba smješteno je u UN-ove centre i centre lokalne vlasti, a to je oko 15 posto stanovništva. Ako se pribroje stanovnici sklonjeni kod rodbine i prijatelja, prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ukupno je 400.000 raseljenih. To je otprilike kao kada bi 1,85 milijuna Njujorčana moralo napustiti svoj dom.

Pomoć Palestini


- Psihološka pomoć potrebna je za 326.000 malodobnika, procjenjuje UNICEF.

- Tisuće neeksplodiranih naprava posijano je po Gazi, procjenjuje UN.

- Zatvoreno je 10 od 33 bolnice, a 11 ih je oštećeno, navodi WHO.

- Potpuno su uništeni domovi 9.815 obitelji (oko 58.900 osoba), prema podacima UN-a.

- Ured za koordinaciju humanitarnih pitanja UN-a procjenjuje da je za pomoć Gazi potrebno više od 390 milijuna dolara, od čega je pokriveno dosad 43 posto iz donacija, prema podacima do 28. srpnja.

- WHO procjenjuje da zasad ima sredstava za samo 6 posto procijenjenih potreba.

Dvadeset tisuća boraca Hamasa naspram 261 tisuća vojnika Izraela


Međunarodni institut za strateške studije (IISS) drži da Hamas ima 20.000 boraca, od kojih 10.000 najbolje uvježbanih. Tu je brojku teško provjeriti. Brigade al-Kods Islamskog džihada tvrde da imaju 8.000 ljudi. Izraelska vojska objavila je da je ubila 320 palestinskih boraca u drugome tjednu rata. UN je pobrojao 191 borca među mrtvima kojima je mogao provjeriti identitet.Prema podacima iz 2011. Izraelskog instituta za proučavanje nacionalne sigurnosti, izraelska vojska ima 176.500 vojnika i 445.000 u pričuvnom sastavu od kojih je 86.000 mobilizirano. Teško je utvrditi koliko se zapravo izraelskih vojnika sada bori u Gazi jer taj podatak podliježe cenzuri.

Oštećeno 137 škola

Prema palestinskom statističkom zavodu 43,4 posto od 1,8 milijuna stanovnika Gaze mlađe je od 14 godina. Stanovništvo raste za 3,7 posto na godinu i prosječna dob iznosi 18 godina. Izraelska nevladina udruga Gisha ocijenila je neposredno prije izbijanja aktualnog sukoba da u Gazi nedostaje 259 škola, ponajviše zbog manjka građevinskog materijala čemu je uzrok izraelska blokada enklave.

Sukobi su takvo stanje pogoršali jer je 137 škola oštećeno, prema UN-u. Enklava nema infrastrukturu primjerenu za 1,8 milijun stanovnika stiješnjenih na 362 četvornih kilometara, a napose je loša distribucija struje i vode.

Gospodarstvo je razoreno


Stopa nezaposlenosti veća je od 40 posto, prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda. Kretala se ispod 20 posto 2000., odnosno 30 posto 2011. godine. U doba mira više od 70 posto stanovnika Gaze ovisi o humanitarnoj pomoći, navodi Gisha.

Izrael je ubojica!

Prosvjedi u znak potpore Palestincima u Gazi održani su u subotu u Parizu a dan ranije u Budimpešti, dok izraelska ofenziva na tom području traje već četvrti tjedan.

"Izrael je ubojica, Hollande je suučesnik", uzvikivali su prosvjednici koji su se okupili u južnom dijelu Pariza a među kojima su bili i članovi Zelenih, francuske komunističke stranke, Nove protukapitalističke stranke i više organizacija koje podupiru Palestince."Tu smo kako bismo izrazilli našu potporu palestinskom otporu i osudili ovu sramnu vladu", rekao je okupljenima Omar Alsoumi, jedan od članova Palestinskog pokreta mladih. Petnaest tisuća ljudi već je u Parizu prosvjedovalo 23. srpnja.

Bojkot izraelskih proizvoda

U Budimpešti je u petak navečer održano bdijenje uz svijeće za palestinske žrtve u Gazi, u organizaciji Mađarske palestinske zajednice, javila je agencija MTI.

Sudionici su postavili svijeće na Lančani most, te lijes zamotan u crno platno pred kojim je na engleskom i mađarskom ispisan poziv na bojkot izraelskih proizvoda. Okupilo se oko 150 demonstranata koji su nosili mađarske i palestinske zastave.

Španjolci ogorčeni na pritisak Izraela na novinare

Španjolski ogranak organizacije Reporteri bez granica osudio je u subotu "neprestani pritisak izraelskih diplomatskih služba u Španjolskoj" na izvještavanje španjolskih medija o sukobu u Pojasu Gaze u kojem je poginulo više od 1600 Palestinaca i 63 Izraelca.

RSF je napose kritizirao glasnogovornicu izraelskog veleposlanstva u Španjolskoj Hamutal Rogel Fuchs koja je na svojoj stranici Facebooka novinarku španjolske državne televizije (TVE) u Jeruzalemu i posebnu dopisnicu iz Gaze nazvala "aktivistkinjom" u Hamasovoj službi.

"Dramatična izvješća Yolande Alvarez, počevši zlouporabom pridjeva preko režije na temelju castinga i odabira prizora koji služe interesima Hamasa jesu, ni manje ni više, nego proizvod jedne aktivistkinje", ustvrdila je glasnogovornica.

Izraelci zastrašuju novinare

RSF u Španjolskoj upozorava na "neprestani pritisak izraelskih diplomatskih služba u Španjolskoj na španjolske novinare i glasila".Ta organizacija za zaštitu medijskih sloboda tvrdi da "po svjedočenjima drugih novinara i medija, izraelsko veleposlanstvo u Španjolskoj neprestance zastrašuje španjolske novinare".

"I drugi mediji potvrdili su taj pritisak koji se provodi u obliku kritike, telefonskih poziva i posjeta izraelskih diplomatskih predstavnika", ističe RSF u svom priopćenju.

Protiv Hamasa svom potrebnom silom!

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u subotu da će Izrael nastaviti operacije protiv Hamasa u Pojasu Gaze "koliko god je potrebno" i "svom potrebnom silom".

"Obećali smo od početka da će se vratiti mir stanovnicima Izraela i nastavit ćemo djelovati sve dok ne postignemo taj cilj. To će trajati koliko je potrebno i upotrebijebit ćemo svu potrebnu silu", rekao je Netanyahu novinarima u Tel Avivu.

"Operacija se nastavlja, vojska nastavlja djelovati svim snagama kako bi završila misiju, kako bi vratila mir i sigurnost građanima Izraela, istovremeno uništavajući terorističku infrastrukturu", rekao je Netanyahu. "Naše snage upravo dovršavaju neutralizaciju tunela u Gazi", pojasnio je.

Vojno ili diplomatski

"Želim ispuniti ciljeve koje smo si zadali, bilo vojno ili diplomatski - što bih više volio - ili mješavinom toga dvoje. Želio bih, jasno, diplomatsko rješenje, ali ako nam se ne daje izbor, iskoristiti ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju", naglasio je.

Ranije su dvije izraelske televizije javile da se dio kopnenih izraelskih snaga povukao u subotu iz Pojasa Gaze, nakon što je vojska izvijestila da je blizu ostvarenja svog ratnog cilja, a to je uništenje tunela kojima Hamasovi borci ulaze na izraelski teritorij.

Upitana da komentira te televizijske informacije, glasnogovornica izraelske vojske rekla je da ne može ništa reći o razmještanju snaga.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara