U rujnu pad od 1,5%: Prosječna bruto plaća 7.820 kuna

Foto: Arhiva

PRELIMINARNI podaci Državnog zavoda za statistiku o isplaćenim prosječnim neto i bruto u pravnim osobama ukazuju na mjesečni pad plaća, dok su na godišnjoj razini plaće bilježile rast i u nominalnim i u realnim iznosima.

Prosječna neto plaća za rujan iznosila je 5.442 kune što u odnosu na kolovoz predstavlja pad od 1,3% ili 74 kune. S druge strane na godišnjoj razini zabilježen je blagi nominalni rast plaća od 0,3% (+14 kuna) što uz negativnu godišnju stopu inflacije od -0,2% predstavlja realan rast neto plaća od 0,5% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Deflacijski pritisci u ovoj godini su tako djelomično pridonijeli kontinuiranom realnom godišnjem rastu plaća (izuzev svibnja kada je zabilježen realan godišnji pad od 1,3%), navode analitičari RBA.

Prosječna bruto plaća u rujnu pala za 118 kuna

Prosječna mjesečna bruto plaća u rujnu je iznosila 7.820 kuna što na mjesečnoj razini predstavlja pad od 1,5% odnosno 118 kuna dok su na godišnjoj razni zabilježene stope rasta od 0,3% nominalno, odnosno +0,5% realno.

"Do kraja godine ne očekujemo značajnije pozitivne promjene u kretanju prosječnih neto i bruto plaća. Naime, oporavak tržišta rada zahtjeva prvenstveno oporavak realnog sektora, što uz prisutnu neusklađenost ponude i potražnje radne snage te očekivanu stagnaciju gospodarstva na niskim razinama ne možemo očekivati ni u idućoj godini. Međutim, najavljene izmjene u porezu na dohodak čiju primjenu očekujemo od početka 2015., utjecat će na povećanje prosječnih neto plaća dok bi prosječna nominalna bruto plaća trebala stagnirati", prognoziraju analitičari RBA.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara