U rujnu počinje novo suđenje Šestaku, Korošecu i Prlogu za korupciju

U rujnu počinje novo suđenje Šestaku, Korošecu i Prlogu za korupciju

Foto: podravka.hr

KRAJEM rujna na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi početi novo suđenje bivšem predsjedniku uprave Podravke Zdravku Šestaku nakon što mu je Vrhovni sud početkom godine ukinuo presudu kojom je zbog korupcije osuđen zajedno s tadašnjim Podravkinim direktorom nabave Darkom Korošecom i poduzetnikom Neviom Prlogom.

Na današnjem pripremnom ročištu sutkinja Ivana Čalić početak ponovljenog suđenja zakazala je za 26. rujna, a sva trojica optuženika ponovili su da se ne osjećaju krivima.

Ukinutom presudom Šestak i Korošec su osuđeni na godinu i osam mjeseci zatvora zbog optužbi da su pogodovali u dobivanju poslova poduzetniku Prlogu koji im je zauzvrat navodno napravio vrijedne građevinske radove na privatnim nekretninama. Po ukinutoj presudi Šestak je državi zbog primljenog mita morao vratiti 190.000, a Korošec 252.000 kuna.

Šestak i Koršec pogodovali Prlogu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njih dvojicu Uskok je teretio da su Prlogu omogućili da od siječnja 2006. do listopada 2008. pobijedi na dva Podravkina pozivna natječaja i dobije šest milijuna kuna vrijedne poslove adaptacije kinodvorane koprivničke Podravke te rekonstrukcije prizemlja zgrade društvene prehrane i uređenja jedne sobe u tvrtki.

Prlog je zauzvrat kao nagradu, to jest mito, navodno financirao radove na njihovim privatnim nekretninama. Šestaku je, po tvrdnjama tužiteljstva, radio garažu i nadstrešnicu na kući te popločao dvorište, a Korošecu apartman u Tribunju.

Vrhovni sud je, među ostalim, uvažio tvrdnje iz Šestakove žalbe da iz pobijene presude nije jasno koje je "radnje" poduzeo u okviru svojih ovlasti kao člana uprave, a koje kako bi navodno pogodovao Prlogu. Svi su se, osim na pogrešno utvrđeno činjenično stanje, žalili i na odluku o kazni, povrede zakona te kaznenog postupka.

Prvooptuženi Šestak jedan je od osmorice optuženih u slučaju Spice, koje se tereti da su oštetili Podravku za 400 milijuna kuna, a u istom slučaju među optuženima je i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, inače kum Nevija Prloga.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara