U samo dva i pol sata dva potresa zatresla Hrvatsku: Jedan na obali, drugi su osjetili Karlovčani i Zagrepčani!

U samo dva i pol sata dva potresa zatresla Hrvatsku: Jedan na obali, drugi su osjetili Karlovčani i Zagrepčani!

Screenshot: earthquake.usgs.gov

DVA POTRESA danas su iza podneva zatresla Hrvatsku. Prvi je bio u 12 sati i 42 minute  s epicentrom nedaleko od Muća. Magnituda potresa je iznosila 3,2 po Richteru, a osjetio se i uz obalu od Šibenika do Splita, izvijestili su iz Seizmološkog zavoda.

Drugi potres osjetili su nešto prije 15 sati Zagrepčani i Karlovčani te stanovnici sjeverozapadnog dijela zemlje. Čitatelji iz Karlovca javili su nam kako se potres dosta osjetio, a zatim su nam se javili i čitatelji iz Zagreba s istom informacijom.

Zasad nismo uspjeli dobiti Seizmološku službu kako bismo provjerili gdje je bio epicentar i kolika je bila jačina potresa.

No, sudeći prema dojavama čitatelja i usporedbi podataka o potresima, čini se da se potres koji su osjetili stanovnici zapadne Hrvatske dogodio u Austriji, na granici sa Slovenijom, 50-ak kilometara od Ljubljane. Radi se o potresu koji se dogodio u 14,35, jačine 4,5 po Richteru na dubini od 9,9 kilometara, kod mjesta Sittersdorf.

Reakcije naših čitatelja:

"Osjetio se potres i u Zagrebu, ja sam ga osjetio na Črnomercu, a prijateljica na Jarunu, trajalo je jedno desetak sekundi, malo se zaljuljalo sve."

"Nas je u Gajnicama u Zagrebu streslo. Ležali smo pa smo dosta osjetili oko 14,40."

"Javljam se iz Zagreba, Špansko, Oranice.... Potres smo osjetili u 14,40... Jako se osjetilo par sekundi... Za vrijeme sam sigurna jer sam odmah nakon zvala sestru koja živi kat ispod pa sam provjerila kad sam je zvala. Živimo na četvrtom katu zgrade i osjetili smo i suprug i ja... Moram priznati da je mene prepalo!!"

"Potres se osjetio i u Makismiru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U grubo oko 14,40 u Šestinama sam osjetio potres, trajao je nekoliko sekundi i bilo je u tih par sekundi više (možda pet, možda 10) podrhtavanja."

"Osjetio sam potres na području Vukomerca. Zatreslo se malo, neopisiv osjećaj. Nikad to nisam doživio."

"U Zagrebu, Prečko, osjetio se točno u 14,36... Navodno bio u Austriji, osjetio se kod nas... Dobro se treslo..."

"U 14,40 osjetno potreslo Malešnicu. Nije trajao dulje od pet sekundi, ali dovoljno da me izuje iz cipela od straha. Jer i dalje ne znam točna pravila ponašanja u slučaju potresa, tj. kad smo u zgradi/kući usred potresa."

"Potres se osjetio i u Zagorju, pošto živim na drugom katu dobro sam osjetio kad se zatreslo u Zlataru."

"Potres se osjetio i u Samoboru. Osjećaj je bio kao da mi je podzemna projurila ispod stolca."

"Javljam vam da sam osjetio potres oko 14,35. Živim na 5. katu u blizini Trga žrtava fašizma. Kompjutorski ekran i stolac na kojem sam sjedio su podrhtali."

"Potres, vrlo kratak, u 14,37 osjetili smo i mi koji stanujemo u  zagrebačkim Vrbanima. Nadamo se da će na tome ostati."

"Na skijanju smo u okolici Maribora. Potres se dosta jako osjetio. Sjedili smo za stolom i nekoliko sekundi smo imali osjećaj kao da netko nogom udara stol. Poslije smo shvatili da je to jak potres."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara