U samo dva mjeseca 35 oboljelih od mišje groznice u Gorskom kotaru

U samo dva mjeseca 35 oboljelih od mišje groznice u Gorskom kotaru

Foto: Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"

U POSLJEDNJA dva mjeseca u Gorskom Kotaru zabilježeno je čak 35 slučajeva zaraze mišjom groznicom, dok u istom razdoblju prošle godine nije zabilježen niti jedan. Potvrdila je to za RTL Danas epidemiologinja Marinka Kovačević.

"Prošle godine nismo imali prijavljen niti jedan slučaj mišje groznice, dok ove godine od početka petog mjeseca pa do danas imamo već 35 slučajeva", kazala je.

Najveća opasnost vreba osobe koje provode više vremena u šumi i na polju, a radi se o bolesti koju šire glodavci.

Kako se zaštititi?

Da bi se smanjio rizik od infekcije, osobama koje se kreću u prirodi preporučuje se izbjegavanje kontakta s glodavcima i njihovim izlučevinama, mjesto na kojem se boravi u prirodi je potrebno održavati čistim kako bi se smanjila mogućnost nastanjivanja glodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Savjetuje se da se populaciju glodavaca oko nastambi smanji postavljanjem klopki i otrova za glodavce, sve rupe na kućama treba zatvoriti kako bi se onemogućio ulazak glodavaca u zatvorene prostore, travu i grmlje potrebno je ošišati i očistiti najmanje 50 metara od kuće, te skloniti odlagališta raznih materijala koji mogu poslužiti glodavcima za sklonište.

Smeće treba držati zatvoreno i poklopljeno, prilikom čišćenja prostora za koje se sumnja da su u njima boravili glodavci, potrebno je posuti dezinficijensima i oprezno očistiti bez podizanja prašine, koristeći pritom masku i rukavice.

Tijekom boravka u prirodi, namirnice i vodu treba zaštititi od glodavaca, sirove plodove ubrane u šumi i poljima potrebno je dobro oprati i ostaviti do drugog dana da odstoje, a pušačima se savjetuje da obavezno operu ruke prije pušenja tijekom boravka u prirodi.

Građanima se preporučuje da ne diraju gnijezda glodavaca, a uginule glodavce pomoću štapa stave u plastičnu vrećicu, zakopaju ili spale, koristeći masku i rukavice.

Simptomi slični gripi, najviše obolijevaju mladi

Bolest se u organizam unosi respiratornim putem. Prvi su simptomi slični gripi, najčešće obolijevaju zdravi mladi ljudi, muškarci srednje dobi, a veću mogućnost za oboljenjem imaju pušači jer stalno dodiruju usta i nos.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara