U simultanom napadu u Pakistanu ubijeno pet djelatnika koji su radili na cijepljenju protiv dječje paralize

U simultanom napadu u Pakistanu ubijeno pet djelatnika koji su radili na cijepljenju protiv dječje paralize

Foto: AFP

ČETIRI žene i jedan muškarac koji su radili na provođenju cijepljenja protiv dječje paralize ubijeni su u pakistanskom gradu Karachiju.

Žrtve su radile na preventivnom programu suzbijanja dječje paralize, uz potporu UN-a. Niti jedna skupina nije preuzela odgovornost za napad, ali talibani su ranije prijetili da će se suprotstaviti programu koji se provodi uz podršku Zapada. Napadi su se dogodili na tri različita mjesta u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pakistanski zavod za zdravstvo priopćio je da se trodnevna nacionalna akcija suzbijanja dječje paralize odgađa zbog napada. U akciji je trebalo biti podijeljeno oko 5,2 milijuna kapi protiv te bolesti.

U toj se zemlji radikalni islamisti protive takvim zdravstvenim akcijama, posebice nakon lažne CIA-ine akcije cijepljenja u sklopu koje je otkrivena lokacija Osame bin Ladena. Militanti smatraju da ih strani liječnici i ostali medicinski radnici pokušavaju špijunirati pa su već zabilježeni napadi na njih. U Pakistanu je, uz Nigeriju i Afganistan, stopa oboljenja od te bolesti još uvijek vrlo visoka. 2011. godine od dječje je paralize oboljelo gotovo 200 djece, što je najviša brojka u posljednjih 15 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara