"U školi ima gladne djece, a za maturalac moramo platiti 1420 kuna"; Ravnatelj: To su zlonamjerne objede

"U školi ima gladne djece, a za maturalac moramo platiti 1420 kuna"; Ravnatelj: To su zlonamjerne objede

Foto: www.os-nhribara-velikagorica.skole.hr

RODITELJI dijela djece iz OŠ Nikole Hribara u Velikoj Gorici požalili su se zbog maturalnog putovanja na koje bi njihova djeca trebala ići. Tvrde kako se, kao i do sada, ništa nije promijenilo u izboru destinacije te da roditelji i djeca nisu imali pravo odlučivanja.

Ističu kako je cijena od 1420 kuna za maturalac u Istri previsoka te da je njihova škola poznata i po tome što u njoj ima dosta gladne djece te da je stoga neprikladno organizirati maturalno putovanje po navedenoj cijeni.

Međutim, ravnatelj škole Zdenko Ilečić optužbe ovih roditelja naziva zlonamjernim dodajući kako je škola riješila problem gladne djece te da su roditelji imali pravo odlučivanja o maturalcu, navodeći kako je škola poštivala Pravilnik.

S druge strane roditelji koji su nam se javili u redakciju ističu da je njima već godinama onemogućeno predlaganje destinacije maturalca i izvanučioničke nastave i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole.

Dodaju kako se na maturalna putovanja i škole u prirodi odlazi preko jedne te iste agencije već godinama te da je uvijek na stolu isključivo samo jedna ponuda koju kako navode, mogu uzeti ili ostaviti.

"Kao roditelji nadali smo se da će novi Pravilnik nešto promijeniti s obzirom da se trebao raspisati javni natječaj i što nam Pravilnik daje pravo predložiti odredište izvanučioničke nastave u skladu s nastavnim programima.

"Rečeno nam je da mi roditelji ne možemo odlučivati o destinaciji"

Međutim, na roditeljskom sastanku u vezi maturalca (održan 28. siječnja u svim razredima posebno), rečeno je kako je određeno da se ide u Pulu i da je javni natječaj završen. Većina roditelja je bila protiv cijene od 1.420,00 kn i kada smo predložili da se razmotri ideja o odlasku na neko drugo mjesto po pristupačnijoj cijeni, rečeno je da je natječaj završen i da mi roditelji ne možemo odlučivati o destinaciji", kažu roditelji ističući kako je većina njih iskazala nezadovoljstvo pa su tražili da se možda u dogovoru s agencijom smanji cijena

"Predložili smo da se i uključimo u traženje najpovoljnijih ponuda i kontaktiranje agencija koje bi ponovno poslale svoje ponude. Čak smo predložili neka ravnatelj ukine odlazak na maturalac ove godine jer ljudi jednostavno nemaju od čega platiti. Ništa ni od toga. Na kraju smo se na prijedlog jednog tate složili da idu ili svi ili nitko. Od poništenja natječaja nema ni govora jer je već prekasno za raspisati novi natječaj pa će većina platiti i djeca će otići na maturalac. I sljedeće godine sve ispočetka", kažu roditelji.

Dodaju i kako u njihovoj školi ima siromašnih učenika koji nemaju ni za hranu pa je škola osigurala topli obrok za 25 učenika. Tako je kažu, sam ravnatelj izjavio za jedne novine.

"I onda dobijemo ponudu za maturalac u Pulu i Rovinj za 1.420,00 kuna", kažu roditelji smatrajući to neprimjerenim.

Ravnatelj Zdenko Ilečić za Index je pak kazao da su cijelu proceduru i postupak vezan za maturalac učinili prema Pravilniku.

"Nitko od šest roditelja predstavnika nije rekao da je maturalac preskup"

"Na Učiteljskom vijeću (čl.14.Pravilnika) usvojili smo plan i program ostvarenja maturalnog putovanja kao sastavnice Godišnjeg plana i programa. Školski odbor je donio odluku o provedbi maturalnog putovanja (čl.18). Na prijedlog Učiteljskog vijeća (čl. 14.) imenovali smo Povjerenstvo koje se prema Pravilniku sastoji od razrednika,učenika i roditelja svakog pojedinog razreda. Povjerenstvo se konstituiralo i izabralo predsjednika te raspisalo i objavilo natječaj (čl.14).

Prema Pravilniku nakon pristiglih ponuda i isteka roka za podnošenje ponuda organiziralo se javno otvaranje ponuda. Mjesto i vrijeme otvaranja pristiglih ponuda bilo je točno navedeno u tekstu natječaja. Otvaranju ponuda mogle su prisustvovati i zainteresirane Agencije. Organizaciju maturalca dobila je Agencija koja je ispunila sve uvjete natječaja i imala najnižu cijenu (1420,00 kn). Ostale ponude su bile s višom cijenom.

Odluka o odabiru je bila jednoglasna. Nitko od šest predstavnika roditelja i šest razrednika niti jednom riječju nije rekao da je preskupo niti da maturalac treba ukinuti iako su raspravljali o programu, cijenama i agencijama", kazao je Ilečić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako je iz svega gore navedenog vidljivo da su roditelji aktivno sudjelovali u donošenju odluke i da su svoje pravo sudjelovanja iskoristili u skladu s Pravilnikom.

Jasno je dodaje, da svi roditelji nisu mogli sudjelovati u Povjerenstvu jer bi kaže, bilo nemoguće dogovoriti se niti o lokaciji niti o tekstu natječaja. Pravilnik je napominje, propisao da u Povjerenstvu bude po jedan roditelj iz svakog razreda što je i učinjeno.

"Potpisane Izjave roditelja o prihvaćanju uvjeta za organizaciju maturalnog putovanja prema odluci Povjerenstva demantiraju navode roditelja koje spominjete. U roku od tri dana oko 80 posto roditelja je potpisalo spomenute Izjave i tako omogućilo svojoj djeci da odu na maturalac. Ovim nipošto ne želim reći da cijena nije visoka pogotovo u današnje vrijeme i da je roditeljima lako", rekao je Ilečić.

Dodaje kako je cijena po natječaju bila najprihvatljivija te da je jedina mogućnost bila da se natječaj poništio i da se odustalo od maturalca, no kaže, nitko od roditelja to nije tražio.

"Nije bilo prijedloga za smanjivanje cijene maturalca"

"A da i je siguran sam da bi većina roditelja to odbila što je vidljivo po broju prijavljenih za maturalac. Isto tako koliko ja znam nije bilo prijedloga za smanjenje cijene. Da je do prijedloga i došlo to bi u slučaju pristanka većine roditelja značilo da bi se natječaj morao poništiti, raspisati novi, izabrati druga lokacija, utvrditi novi program što bi donošenje odluke odgodilo barem mjesec dana s upitnim rezultatom što se cijene tiče a skratio bi se rok otplate što je roditeljima jako važno.

I na kraju moram napomenuti da je uobičajena praksa već niz godina, što roditelji i znaju, da se od Agencija traži i redovito dobiva po jedan gratis po razredu koji se onda dijeli onima kojima je najpotrebnije. Na taj način, ovisno od situacije u razredu, trojica do petorica učenika zbog loših materijalnih uvjeta imaju smanjenu cijenu od 20 do 50 posto.

I ove će se godine tako pomoći barem dvadesetorici učenika odnosno roditelja. Što je oko dvadeset posto učenika koji idu na maturalac", rekao je Ilečić.

Što se tiče komentara o djeci koja nemaju novac za topli obrok kaže kako je Škola uočila problem i riješila ga.

Ravnatelj: Ovo je zlonamjerno prikazivanje stvari

"Svako ovako zlonamjerno prikazivanje stvari kako to "smatraju roditelji" koje Vi spominjete je u najmanju ruku neumjesno i zločesto pogotovo kad se radi o plemenitoj akciji u koju su se uključili i svi učitelji.

Vama za informaciju radilo se o konkretno 25 učenika (od ukupno 1093) od 1. do 8. razreda čiji su roditelji stjecajem okolnosti izgubili posao i došli u vrlo neugodnu situaciju da nisu mogli plaćati djeci topli obrok. Izračunajte koliko je to posto. Zahvaljujući dobrim ljudima problem je za prošlu godinu riješen. Naša inicijativa potakla je i Grad da za ovu školsku godinu sustavno riješi taj problem i da svima koji su u sličnoj situaciji pomogne. Za to su osigurana i sredstva u proračunu za ovu godinu.

I na kraju što se tiče "roditelja" koje spominjete slobodno mogu reći da roditelji koji vode brigu o svojoj djeci češće dolaze u Školu i jako dobro znaju da svoje probleme mogu riješiti jedino u Školi a ne preko novina. Nikome se nikad od roditelja nije loše dogodilo kada su svoje probleme rješavali u Školi. Jasno onima zlonamjernima nije cilj problem riješiti nego stvarati", rekao je Ilečić.

Ministarstvo: Ako netko prijavi nepravilnosti dolazi prosvjetna inspekcija

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ističu pak kako svaka škola treba imati Pravilnik kojim je striktno reguliran način izbora agencije, o čemu odlučuje povjerenstvo koje je sastavljeno od nastavnika i roditelja.

"Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ukoliko netko prijavi nepravilnosti, po podnesku odlazi u inspekciju te utvrđuje da li se Pravilnik poštuje", odgovorila je Gordana Zuccon, glasnogovornica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara