U urušavanju rudnika u Zenici ozlijeđeno 11 rudara, dvojica teže

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

JEDANAEST rudara ozlijeđeno je u gorskom udaru u jami Raspotočje Rudnika Zenica pri čemu su dvojica rudara ozlijeđena, dok su devetorica zadobila lakše tjelesne ozljede i pušteni su na kućno liječenje, piše Klix.ba.

Do nesreće je došlo u jedan sat ujutro na dubini od oko 900 metara. Prema pisanju medija, federalni rudarski inspektor bio je na mjestu događaja i izvršio uviđaj.

Ćazim Rizvić (42), jedan od teže ozlijeđenih, prebačen je na Kliniku urgentne medicine u Sarajevu dok je Samir Dizdarević (47) ostao u Zenici na liječenju, doznaje Klix.ba u Urgentnom odjelu Kantonalne bolnice u Zenici.

Ozlijeđene je sinoć posjetio i Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata rudnika Zenica. Tijekom dana bit će poznato više informacija.

Gorski udar je iznenadno i nekontrolirano urušavanje velikih količina stijena u podzemnim prostorijama rudnika, a uzrokovan je otkopavanjem rude i čest je uzrok rudarskih nesreća.

Ovo nije prva nesreća u jami Raspotočje Rudnika mrkog ugljena Zenica. Gorski udari događali su se i ranije u tom rudniku.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara