U zračnim udarima sirijskog režima na Deru poginulo 15 civila

U zračnim udarima sirijskog režima na Deru poginulo 15 civila

Foto (Ilustracija): FAH

NAJMANJE 15 civila je poginulo dok ih je 25 ranjeno danas u zračnim udarima sirijske vojske na pobunjenički grad u pokrajini Deri, na jugu te zemlje koja je u ratu već gotovo četiri godine, javila je nevladina organizacija.

Ovi zračni udari se događaju dok pobunjenici već mjesec dana vode veliku ofenzivu protiv snaga režima na jugu. "Kao i obično, režim udara na naseljena područja kako bi nahuškali civile na naoružanu oporbu", rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljuska prava (SOHR).

"Petnaest civila je poginulo a barem 25 je ranjeno u četirima zračnim udarima režima na četvrti u gradu Jasemu, u pokrajini Deri", dodao je.

Većina teritorija izvan vladine kontrole

Pobunjenici napreduju u zadnje vrijeme u sukobu sa snagama režima u Deri, ali su drugdje pretrpjeli niz poraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pobunjenici napreduju u Deri. Velika većina teritorija na zapadu pokrajine, pa tako i Jasem, izvan su vladine kontrole", navodi Rahman.

Pobunjenici koriste to što su "opskrbni pravci iz Jordana i dalje otvoreni", rekao je.

Pobunjenicima u osvajanju teritorija pomažu i borci Fronte al Nusre, sirijskog ogranka al Qaede.

U zračnim udarima režima na Dumu, pobunjeničko mjesto u pokrajini Damasku, koje snage režima opsjedaju mjesecima, poginulo je troje civila a više ih je ranjeno, uglavnom djeca.

U sirijskom ratu koji je počeo u ožujku 2011. poginulo je više od 200.000 ljudi a polovica Sirijaca je morala napustiti svoj dom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara