UN: Stanje u Siriji je nepodnošljivo, polovica stanovništva otjerana je u siromaštvo

UN: Stanje u Siriji je nepodnošljivo, polovica stanovništva otjerana je u siromaštvo

Foto: Hina

RAT JE Siriju gurnuo u nepodnošljivu društvenu i ekonomsku situaciju, otjerao polovicu stanovništva u siromaštvo i uništio sektore obrazovanja i zdravstva, upozorava se u izvješću UN-a objavljenom u četvrtak.

Prema izvješću koje analizira stanje u dva posljednja tromjesečja 2013., troje od četvero Sirijaca živi u siromaštvu, a više od polovice (54,3 posto) u krajnjem siromaštvu. Oko 20 posto stanovništva ne može zadovoljiti niti najelementarnije potrebe, a u područjima pod opsadom stanovništvo pati od gladi i pothranjenosti.

Nezaposlenost je strelovito porasla, s 10,3 posto 2011. na 54,3 posto u posljednjem tromjesečju 2013. Od početka sukoba u ožujku 2011. posao je izgubilo 2,67 milijuna Sirijaca, zbog čega je ugroženo 11 milijuna ljudi koji su ovisili o tim primanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Provincije koje su najviše pogođene tom nedaćom nalaze se na sjeveroistoku Sirije. Radi se o većinski kurdskim područjima Hasaka i Raka koja su pod kontrolom islamista ultraradikalne skupine Islamska država Iraka i Levanta (EILL), gdje nezaposlenost iznosi 65 posto.

Obrazovni sustav na rubu kolapsa

Osobna potrošnja je pala za 25,5 posto u posljednjem tromjesečju 2013. u odnosu na isto razdoblje 2012. i ograničena je isključivo na hranu i stanarinu za one obitelji koje su raseljene. Inflacija je od 2011. bila za 179 posto.

Obrazovni sustav od izbijanja rata uvelike je ugrožen i na rubu je kolapsa, s više od polovice djece školske dobi (51,8 posto) koja više ne pohađaju nastavu. U Raki taj broj doseže čak 90 posto, a u Alepu 68 posto. Krajem 2013. nije radilo čak 4.000 škola, koje su u ratu ili teško oštećene, potpuno uništene ili služe kao prihvatilišta za raseljene.

U teškom je stanju i zdravstvo, što zbog uništene infrastrukture, odljeva liječnika, ubijenog ili ranjenog medicinskog osoblja, što zbog urušavanja farmaceutske industrije. Od 91 javne bolnice oštećeno je njih 60, a polovica ih ne radi. Uslijed ratnih djelovanja oštećene su i 53 privatne bolnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara