UN će upozoravati zračne prijevoznike na ratne zone

Foto: Hina

AGENCIJA za civilno zrakoplovstvo Ujedinjenih naroda pokrenut će dva pilot projekta čiji je cilj pomoći zračnim prijevoznicima i državama da bolje razmjenjuju informacije o rizicima u zonama sukoba, objavila je u utorak organizacija gotovo šest tjedana nakon što je malezijski putnički zrakoplov srušen nad Ukrajinom.

Plan je objavljen na kraju dvodnevnog sastanka specijalnog odbora Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) za letove u zonama sukoba, koji je dobio tešku zadaću analize rizika za zračne prijevoznike u zonama sukoba.

U okviru prvog projekta proučit će se kako se postojećim sustavom Obavijesti za pilote (NOTAM) mogu bolje razmjenjivati hitne i ključne informacije o rizicima, navodi organizacija čije je sjedište u Montrealu.

Drugim projektom, kojeg će voditi za sada neimenovani partneri ICAO-a, uspostavit će se novi centralizirani sustav za hitnu razmjenu informacija o zonama sukoba.

"Te preporuke pomoći će osiguranju putnika i posada bez obzira na to koje prijevoznike koriste i i gdje putuju", kazao je voditelj specijalnog odbora David McMillan u priopćenju.

ICAO ima 191 državu članicu. U njegovoj ovlasti nije otvaranje ili zatvaranje zračnog prostora i sada ne raspolaže informacijama o zonama sukoba. Zadaća nosi političke rizike jer države nisu uvijek voljne podijeliti svoje osjetljive vojne informacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara