UN i SAD osudili masovne smrtne presude u Egiptu

UN i SAD osudili masovne smrtne presude u Egiptu

Foto: Hina

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je u ponedjeljak duboku zabrinutost zbog smrtne presude bivšem egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju i još 105 osoba, a masovne smrtne presude nepravednima su nazvale i Sjedinjene Države.

"Glavni tajnik s iznimnom zabrinutošću primio je informaciju o smrtnoj presudi koju je egipatski sud dosudio bivšemu predsjedniku Muhamedu Mursiju i još 105 osoba. Banu je jasno da se na odluku može uložiti žalba. Nastavit će pozorno pratiti tijek događaja", kazao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
State Department u ponedjeljak je objavio kako SAD smatra da je smrtna presuda donesena protiv bivšega egipatskog predsjednika Mursija "nepravedna" i da "ruši vjeru u vladavinu zakona".

Glasnogovornik State Departmenta Jeff Rathke kazao je i kako je Washington duboko zabrinut zbog "još jedne masovne smrtne presude" koju je donio egipatski sud.

Sudski proces koji se vodi protiv Mursija završit će 2. lipnja. Mišljenje o svakoj velikoj presudi u Egiptu mora dati vrhovni egipatski vjerski vođa, Veliki muftija, unatoč tomu što ono nije obvezujuće. Na presudu se može uložiti žalba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara