UN-ov promatrač ubijen u razmjeni vatre Izraela i Hezbollaha

UN-ov promatrač ubijen u razmjeni vatre Izraela i Hezbollaha

Foto: Guliver Image / Getty Images

PRIPADNIK UN-ove misije na jugu Libanona ubijen je, a nepoznat broj izraelskih vojnika ranjen u razmjeni vatre na granici Libanona i Izraela.

Izrael je odgovorio topničkom vatrom na sela na jugu Libanona nakon što su pripadnici Hezbollaha protutenkovskim projektilom napali vozilo izraelske vojske u spornom pograničnom području. Izraelska vojska ne navodi broj ranjenih, demantira i otmice vojnika, dok je s druge strane u topničkom odgovoru smrtno stradao UN-ov promatrač u misiji UNIFIL-a na jugu Libanona. Okolnosti pogibije španjolskog pripadnika UN-a se tek utvrđuju napomenuli su iz UN-a gdje je i potvrđena smrt vojnika.

Hezbollah pak navodi da i s izraelske strane ima poginulih. Izraelski dužnosnici osudili su napad i najavili dostojan odgovor svojih snaga. Navode da su njihovi vojnici napadnuti su u pretraživanju terena za prekograničnim tunelima. Sumnja se kako je napad odmazda Hezbollaha za nedavno ubojstvo njegovih visokih časnika od strane Izraela. Inače izraelska strana potvrdila je raketiranje nekoliko položaja na sirijskoj strani nakon navodnog napada na izraelski teritorij.

Izrael poručio UN-u da će se braniti od Hezbollaha

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izrael je u srijedu, nakon razmjene vatre s Hezbollahom koja bi mogla prerasti u ozbiljan sukob, Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda poručio da će poduzeti sve neophodne mjere da se obrani.

"Izrael neće stajati po strani dok Hezbollah napada Izraelce. Izrael neće dopustiti napade na svoj teritorij i posegnut će za svojim pravom na samoobranu te poduzeti sve neophodne mjere da zaštiti svoje stanovništvo", naveo je izraelski veleposlanik u UN-u Ron Prosor u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

"Događaji na sjeveru i dalje se odvijaju. Izrael UNIFIL-u i španjolskoj vladi izražava žaljenje zbog pogibije njihovog vojnika. Pozivam Vijeće sigurnosti da nedvosmisleno i javno osudi Hezbollah ", dodao je Prosor u pismu.

Ističe da se ta "teroristička organizacija" mora raspustiti te je pozvao Libanon na poštivanje i primjenu rezolucije Vijeća sigurnosti 1701 kojom je 2006. zaustavljen rat u južnom Libanonu između Izraela i Hezbollaha. Južni Libanon je čvrsto uporište Hezbollaha.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara