UN poziva Europu: Primite sto tisuća sirijskih izbjeglica

Foto: Hina

EUROPSKE zemlje trebale bi u iduće dvije godine ponuditi mogućnost trajnog naseljavanja za stotinu tisuća Sirijaca kako bi se olakšalo stanje zemljama Bliskoga istoka koje su primile većinu sirijskih izbjeglica, objavila je u petak agencija Ujedinjenih naroda u Ženevi.

U Tursku, Jordan, Irak i Egipat prebjeglo je 2,9 milijuna Sirijaca, a europske zemlje primile su tek 123 tisuće ljudi, objavio je ured UN-ova Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR).

Glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming pozvala je Europljane da podijele taj teret. "To znači i unapređivanje pravnih mogućnosti za ulazak sirijskih izbjeglica u Europu", rekla je.

UNHCR kaže da države ne bi trebale Sirijce prihvaćati samo kao izbjeglice, nego razmotriti i druge mogućnosti poput trajnog doseljenja, dopuštenja za dolazak zbog humanitarnih razloga, te na temelju radnih i studentskih viza.

UNHCR drži kako neke zemlje istočne i južne Europe tjeraju tražitelje azila sa svojih kopnenih i morskih granica. Glasnogovornica Fleming kaže kako je riječ o Bugarskoj, Cipru, Grčkoj, Španjolskoj, Albaniji, Crnoj Gori, Rusiji, Srbiji i Ukrajini.

Europske zemlje moraju ubrzati postupak dodjele prava na azil, popraviti uvjete u prihvatnim centrima i dopustiti spajanje obitelji, dodala je.

Švedska i Njemačka primile su više od pola svih sirijskih tražitelja azila u Europskoj uniji. Bugarska, Švicarska i Nizozemska također su veliki primatelji azilanata u Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara