UN predlaže rješenje za epidemiju pretilosti: Uvedite porez na nezdravu hranu!

UN predlaže rješenje za epidemiju pretilosti: Uvedite porez na nezdravu hranu!

Ilustracija: Shutterstock

NEZDRAVA hrana predstavlja veću opasnost za zdravlje pojedinca od duhanskih proizvoda, čija je prodaja striktno regulirana prije nekoliko godina, zbog čega bi državne vlasti trebale što prije uvesti poreze na štetne prehrambene proizvode, rekao je belgijski profesor Olivier de Schutter otvarajući godišnji summit Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Ženevi.

De Schutter koji od 2008. obavlja dužnost posebnog UN-ova izvjestitelja o pravu na hranu pozvao je na pokretanje pregovora o globalnom djelovanju u borbi protiv epidemije pretilosti.

Istaknuo je da nezdrava prehrana danas predstavlja veću prijetnju zdravlju od primjerice uživanja u duhanskim proizvodima te da smatra kako bi se što prije trebao donijeti rigorozan plan o uvođenju poreza na određene nezdrave namirnice na jednak način na koji se na međunarodnoj razini uspio postići dogovor o povećanju poreza na duhanske proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
UN-ova konvencija o kontroli duhanskih proizvoda čiji je cilj bio smanjiti smrtnost i zdravstvene probleme što ih uzrokuje uživanje u duhanskim proizvodima usvojena je 2005. nakon dugotrajnih pregovora unutar WHO-a.

De Schutter je još 2012. kazao kako bi se trebao postići sličan dogovor o hrani koji bi omogućio oporezivanje nezdravih prehrambenih proizvoda, preciznije onih u kojima ima previše zasićenih masti, soli i šećera, a po njegovu mišljenju, trebalo bi regulirati i oglašavanje brze hrane.

U današnjem je priopćenju specijalni izvjestitelj istaknuo da će bilo kakav pokušaj promicanja zdravijeg načina prehrane i borbe protiv pretilosti uroditi plodom jedino ako se na policama trgovina uskoro budu nudile zdrave namirnice.

"Državne uprave obično se fokusiraju na kalorijsku vrijednost namirnica, ne vodeći pritom računa o tome kakve se kalorije nude, kolika im je cijena, kome su namijenjene i na koji se način reklamiraju. Ovakve mjere ključne su da bi se kupci zaštitili od agresivnih marketinških kampanja koje nude potpuno pogrešne informacije", upozorio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara