UNHCR: U Ukrajini 10.000 raseljenih, najmanje trećina su djeca

UNHCR: U Ukrajini 10.000 raseljenih, najmanje trećina su djeca

Foto: Hina

OKO 10.000 osoba, uglavnom Tatara raseljeno je u Ukrajini, upozorilo je u utorak Visoko povjerenstvo UN-a za ljudska prava, ističući da je raseljavanje počelo i prije održavanja referenduma na Krimu u ožujku.

"UNHCR je ustvrdio da se raseljavanje nastavlja te da je dosad domove napustilo oko 10.000 ljudi. Najmanje trećina raseljenih su djeca", rekao je glasnogovornik te organizacije Adrian Edwards, dodavši kako bi brojka mogla biti i veća, jer se službeni podaci odnose samo na osobe koje su regionalne vlasti evidentirale.

"Većinu raseljenog stanovništva čine Tatari, a lokalne vlasti evidentirale su i povećan broj Ukrajinaca, Rusa i članova miješanih obitelji", rekao je Edwards kazavši kako je za taj fenomen bez sumnje odgovorno stanje na istoku Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina raseljenih (oko 45 posto) najčešće kreće prema središnjem dijelu zemlje ili prema zapadu, njih 26 posto, pokazali su podaci iz triju ureda UNHCR-a. Raseljeni kažu kako su pobjegli jer su osjećali strah za svoje obitelji, stoji u priopćenju te se dodaje da organizacija nema jasnu sliku o identitetu onih koji predstavljaju prijetnju stanovnicima.

UNHCR u suradnji s lokalnim vlastima i ostalim humanitarnim agencijama pomaže onima kojima je to najpotrebnije. Dosad novčanu pomoć u gotovini primilo oko 2000 osoba.

Edwards je također kazao kako je sada sasvim jasno da je potrebno više smještajnih kapaciteta za sve koji dolaze. Neki su se zasad uspjeli smjestiti kod rodbine, neki u prihvatne centre, no uskoro će ih trebati više. Ne smije se zanemariti ni potreba izbjeglih za raznim socijalnim uslugama, za poslom, sredstvima za život, trajnijim smještajem te jamstvom da se ekonomska prava poštuju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara