UNICEF pohvalio Hrvatsku: U regiji ste lider u ostvarivanju prava djeteta

Foto: FAH

HRVATSKA u ostvarivanju prava djeteta služi kao primjer drugim zemljama regije, istaknuto je na današnjoj konferenciji hrvatske Vlade i UNICEF-a na kojoj se razmatralo ostvarivanje zajedničkih planova u zaštiti prava i interesa djece, a pogotovo najranjivijih skupina djece u Hrvatskoj i svijetu.

"Hrvatska je primjer drugim zemljama u regiji, ali i šire, na brojnim područjima ostvarivanja prava djeteta. Podrška udomiteljstvu i sprječavanju smještaja djece u institucije, visoko razvijen sustav socijalne skrbi te uspješan model prevencije vršnjačkog nasilja u školama, samo su neka od praktičnih iskustava i lokalne stručnosti na koje Hrvatska može biti ponosna", poručila je u uvodnom obraćanju regionalna direktorica UNICEF-a, Marie-Pierre Poirier.

Izrazila je zabrinutost zbog negativnog utjecaja dugotrajne gospodarske krize na djecu koji je prisutan u mnogim zemljama EU i Hrvatskoj.

Borba protiv siromaštva je borba za radna mjesta

"Partnerstvo s UNICEF-om bilo je ključno u našim naporima da zaštitimo najranjivije skupine djece, te njihove roditelje i skrbnike. Računamo na UNICEF-ovu podršku i u budućnosti, posebno u svjetlu provedbe nedavno usvojene Nacionalne strategije za prava djece 2014-2020", poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Borba protiv siromaštva je borba za radna mjesta, jer bez otvaranja radnih mjesta bit će teško othrvati se siromaštvu, istaknula je Opačić i kao primjer navela Gunju u kojoj je njezino ministarstvo "najveći poslodavac" s obzirom da 70 posto tamošnjeg stanovništva prima neki oblik socijalne pomoći.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt govorila je o zaštiti djece žrtava i svjedoka u sudskim postupcima upozorivši da su djeca žrtve i svjedoci kaznenih djela izuzetno ranjiva, a pravosudni sustav koji nije tome prilagođen može im nanijeti dodatnu traumu.

U zadnje četiri godine u Hrvatskoj je gotovo 1500 djece žrtava ili svjedoka kaznenih djela ispitivano bez potrebnih zaštitnih mjera, no to se sada mijenja jer je već osam sudova opremljeno tako da se djeca osjećaju sigurno i ugodno, navela je Artuković Kunšt.

Društvo nije demokratsko ako obrazovanje nije dostupno svoj djeci iz svih skupina i sa svih područja, rekao je zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević navodeći da je u suradnji s UNICEF-om ministarstvo u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama provodilo niz akcija u kojima se djeca uče toleranciji i empatiji za druge i drugačije.

Trudničke tečajeve plaćat će HZZO

Ministar zdravlja Siniša Varga podsjetio je da od 31 rodilišta u Hrvatskoj njih 30 ima status "rodilišta prijatelji djece", te najavio da bi troškove trudničkih tečajeva uskoro mogao plaćati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Valentina Otmačić izrazila je zadovoljstvo onim što je postignuto u zadnje dvije godine ocjenivši da je tome pridonjela suradnja Vlade, akademske zajednice i civilnoga društva. Hrvatska svojim iskustvom može i već pomaže drugim zemljama jer zaštita dječjih prava nema granica, poručila je Otmačić.

Na Konferenciji je predstavljeno novo UNICEF-ovo izvješće koje sadrži podatke za 41 zemlju, a pokazuje da je od 2008. do 2014. oko 2,6 milijuna djece u najbogatijim zemljama svijeta potonulo ispod granice siromaštva, čime se ukupan broj siromašne djece u bogatim zemljama popeo na 76,5 milijuna.

Siromaštvo je poraslo u 23 od 41 zemlje, a u Irskoj, Hrvatskoj, Latviji, Grčkoj i Islandu stope siromaštva porasle su više od 50 posto. Recesija je posebno pogodila djecu i mlade od 15 do 24 godine jer je stopa njihove isključenosti iz obrazovanja, zapošljavanja ili obuke dramatično porasla u mnogim zemljama.

U 18 zemalja dječje siromaštvo je doživjelo pad, pa su tako Australija, Čile, Finska, Norveška, Poljska i Slovačka smanjile razinu siromaštva za oko 30 posto, stoji u izvješću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara