Ubijena dva napadača, pucali na izložbu karikatura Muhameda u Teksasu

Ubijena dva napadača, pucali na izložbu karikatura Muhameda u Teksasu

Screenshot:youtube

TEKSAŠKA policija ubila je dvojicu napadača na izložbu karikatura proroka Muhameda kod Dallasa koju je organizirala protuislamistička udruga, objavile su vlasti u ponedjeljak.

Pucnjava se dogodila nakon nekoliko sličnih napada u zapadnoeuropskim zemljama povezanih s karikaturama. U siječnju su napadači ubili dvanaest osoba u pariškom uredu satiričkog lista Charlie Hebdo.

Najnoviji napad dogodio se u nedjelju oko sedam sati navečer na parkiralištu centra Curtis Cuvell u predgrađu Dallasa Garlandu. Geert Wilders, kontroverzni nizozemski političar i antislamist koji je na listi za odstrel džihadista, bio je među govornicima na izložbi.

U policiji kažu da još nisu identificirali dvojicu napadača ni jesu li povezani s kritičarima koji izložbu smatraju protuislamskom.

Policija je iz opreza pretražila njihov automobil zbog eksploziva koji je mogao biti u vozilu, rekao je glasnogovornik gradske policije Joe Harn.

Naoružani muškarci su se pred kraj izložbe automobilom dovezli pred centar i zapucali na zaštitara pogodivši ga u nogu, a policijaci koji su se tamo zatekli uzvratili su i ubili obojicu napadača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zaštitar je obrađen u bolnici i pušten, kažu u policiji dodajući da nitko drugi nije ranjen.

Većina posjetitelja izložbe bila je u centru i nije bila svjesna što se vani događa, dok policajci nisu ušli i rekli da ostanu unutra.

Natjecanje je organizirala Pamela Geller, predsjednica Američke inicijative za obranu slobode (AFDI) poznate po antiislamskim stavovima.

U toj udruzi kažu da je smisao događaja bio promicanje slobode govora. Organizatori su ponudili nagradu od 10.000 dolara za najbolju karikaturu proroka Muhameda i 2500 dolara za nagradu publike.

AFDI je nakon pucnjave objavio priopćenje na Facebooku u kojem kaže "da je to napad na slobodu govora". "Što ćemo učiniti? Hoćemo li se predati tim zvijerima?", piše u priopćenju.

U govoru na izložbi, Wilders je objasnio zašto podupire natjecanje u karikaturama, rekavši da je crtanje Proroka i kršenje jednog od najvećih islamskih tabuo "čin oslobođenja".

"Naša poruka danas je vrlo jednostavna: nikad nećemo dopustiti da nam divljaštvo, da nam islam oduzmu slobodu govora", rekao je Wilders gostima na izložbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara