Ubila se zbog pritisaka iz ravnateljstva HRT-a? Objavljujemo snimku razgovora voditeljice HRT-ovog kafića sa šefom: "Naredili su odozgora - makni je!"

Foto: Facebook

"AKO VAM je gospodin Bajić rekao da me maknete zbog čega niste rekli - zašto da mi nju maknemo? Zbog čega?", upitala je Snježana Abdurahmanović, voditeljica Intim Bara koji se nalazi u sklopu HRT-a, svog šefa Gorana Kartela, očajna jer joj se prijetilo micanjem s Prisavlja iako je samohrana majka dvoje djece. 

"Jesam, pitao sam zbog čega da mi nju maknemo? A on je odgovorio: "Došlo odozgora! To sam vam rekao, a nisam trebao.", priznao joj je Kartelo, vlasnik tvrtke Adria Gastro d.o.o., koja u najmu drži Intim bar, poznato okupljalište HRT-ovih novinara i urednika. Kartelo joj je priznao u razgovoru kojega je snimila, kako je žele maknuti Boris Sruk, šef poslovanja na HRT-u, i Marko Bajić, šef općih poslova na HRT-u.

Razgovor se odvijao svega nekoliko dana prije nego što je Snježani Abdurahmanović zabranjen ulaz na Prisavlje, a ona ga je tajno snimila na mobitel kako bi ostao zapis o tome tko je i zbog čega odgovoran za njeno udaljavanje s posla na kojem je radila 17 godina. Mjeri udaljavanja prethodili su mobbing, prijetnje iz menadžmenta i ravnateljstva HRT-a, tračevi o njoj kao ljubavnici smijenjenog šefa jednog odjela, insinuacije o potkradanju novinara.

"Ono što govore su jezive gluposti! Bila je omiljena i voljela je novinare!", tvrdi zgroženi Denis Latin.

Snježana je iza sebe ostavila dva sina

Samohrana majka dva sina, od kojih jedan ima deset godina i težak je invalid, nije mogla izdržati. Počinila je jutros samoubojstvo na lokalnom groblju kod Samobora, samo par sati nakon što ju je osiguranje izbacilo iz zgrade HRT-a. Sve što su nam u upravi HRT-a htjeli reći o toj tragediji, bilo je da su dobili obavijest o zamjeni Snježane Abdurahmanović koja je od danas počela koristiti slobodne dane, a od utorka je trebala biti na godišnjem odmoru, koji je zatražila na vlastiti zahtjev. Novinari i njene kolege s kojima smo u petak razgovarali smatraju da se ubila zbog mobbinga, prijetnji otkazom, i udaljavanja s Prisavlja gdje je radila punih sedamaest godina i bila omiljena. Rina Pavičić, djelatnica Interne revizija HRT-a i prijateljica pokojnice, potvrdila nam je kako joj se Snježana žalila na prijetnje i upozorenja koja je dobivala od menadžmenta HRT-a, te na pritiske koji su vršeni na njenog poslodavca s namjerom da je se smijeni jer je "bivši kadar", navodna ljubavnica jednog bivšeg šefa na HRT-u.

Doista, je li tako počelo restrukturiranje na hrvatskoj javnoj televiziji? Je li to najava novih kriterija na HRT-u o kojima govori glavni ravnatelj Goran Radman?

Snježana Abdurahmanović bila je bliska smijenjenom šefu, ali i vrijedna i korektna voditeljica HRT-ovog restorana, tvrdi njen novi šef, Goran Kartelo. Više od deset godina radila je kao zaposlenik HRT-a, nakon čega je "Intim bar" završio u najmu, pa je i Snježana Abdurahmanović promijenila poslodavca.

"Bila je pristojna i vedra žena. Svi smo je voljeli!", kaže Indexu šokirani Denis Latin, koji je u "njenom" kafiću častio goste "Latinice"

"Uvijek bi nas dočekala s osmjehom!", kaže Ivan Jabuka, urednik na HRT-u.

Bila je borbena majka dvoje djece, tvrde njene kolegice s posla.

Novinari HRT-a uz pomoć sindikata i socijalne službe pomagali su joj oko desetogodišnjeg sina s posebnim potrebama, prilozima, donacijama. Svatko bi dao što može. Snježana Abdurahmanović bila je im je zahvalna jer je kao samohrana majka život posvetila djeci. A onda je stigao nalog da je se mora maknuti s Prisavlja. Pritisci su krenuli od ravnateljstva, pa preko službe Općih poslova.

I njen poslodavac, Goran Kartelo, potvrđuje da je Snježana bila korektna zaposlenica. Kaže da nije bilo riječi o njenom otkazu, nego samo o premještaju s Prisavlja u drugi lokal. Pitamo ga zna li da je Snježana Abdurahmanović na Prisavlju dobivala socijalnu i drugu pomoć koja je bila potrebna njenom djetetu, a koju nije mogla dobiti na drugom mjestu?  Čuo sam, potvrđuje Kartelo. "Zašto ste je namjeravali zamijeniti ako ste zadovoljni njenim radom, pitamo? Jeste li bili pod pritiskom ravnateljstva da je smijenite?", pitali smo.

"O tome ne mogu govoriti prije nego što dam iskaz policiji", rekao nam je Kartelo koji je u petak među prvima bio pozvan na obavijesni razgovor zbog okolnosti samoubojstva Snježane Abdurahmanović.

Iz razgovora sa svojim poslodavcem kojeg je tajno snimila, svjesna da joj nikad ne bi priznao tko traži njenu smjenu, Snježana Abdurahmanović je zaključila kako nema izlaza. Nalog je stigao "odozgora" gdje smatraju da je "bivša", a i ljubavnica pogrešnog čovjeka. 

Oporuka Snježane Abdurahmanović, tajno snimljeni razgovor s poslodavcem koji ekskluzivno objavljuje Index:

Kartelo: Otkako je došla nova uprava, ja nisam ničim pokazao da vas se želim riješiti. Otkud vam nekakve indicije da bih ja rekao, gle sad više nema Vlatka idem je sa Snježane riješiti!

Abdurahmanović: Gorane, jeste li mi rekli da sam tu do prvog jedanaestog?

Kartelo: Poslije razgovora s gospodinom Bajić koji mi je rekao "Ja i gospodin Sruk zahtijevamo da se Snježana makne!" To sam vam rekao, a nisam vam trebao reći! Ja sam imao sastanak s njima.

Abdurahmanović: Znam.

Kartelo: Mi smo se do sada dva puta našli, prvi put kad je gospodin Sruk došao, drugi put smo bili kod gospodina Bajića u uredu kad smo došli s prijedlogom korigiranih cijena. Tad je gospodin Sruk došao meni u ured. Uopće, nikakva tema niste bili vi.

Abdurahmanović: Znam ja to, to mi je rekao. Ali dobro. Ako vam je gospodin Bajić rekao da me maknete zbog čega niste rekli - zbog čega da mi nju maknemo? Zbog čega?

Kartelo: Sad mi je žao što mislite da mu ništa nisam rekao. Da ga nisam pitao zbog čega. Jesam, pitao sam zbog čega da mi nju maknemo? A on je odgovorio: "Došlo odozgora!"

Abdurahmanović: Jel´ sad vidite tko stoji iza mene?

Kartelo: Sad će vjerojatno sa mnom sjesti gospodin Bajić i gospodin Sruk...

Abdurahmanović: Baš me interesira šta će sad biti?

Kartelo: I mene to interesira.

Abdurahmanović: Ja sam obavijestila pučku braniteljicu i za djecu i za žene, čak i novinari čekaju. Otvoreno vam kažem! Zbog čega mi gospodin Bajić nije rekao: Mi tebe ne želimo ovdje zbog toga i toga sama bih otišla! Da mi je netko rekao otvoreno, korektno, sama bih otišla! Niti je Adrija jedina firma, niti je HRT! Ali kad se ovako sa mnom manipulira, Gorane, onda ću ići do kraja. Ići ću do kraja! Nema mi druge!

Kartelo: Nemam druge riječi osim da vam kažem da mi je žao koliko je naš odnos bio krhak i koliko vi meni ne vjerujete! Znači, nikada nije došla nikakva inicijativa od nas tipa "e sad nema Vlatka, sad ćemo maknuti Snježanu!"

Abdurahmanović: Ali Gorane to ste sad napravili. Vi ste meni dali rok do 1.studenog, da idem na drugu lokaciju"

Kartelo: Ali, to je došlo poslije razgovora s gospodinom Bajića! Znači, nama kad smo bili u Plivi, kad je gospodin Šmiljar rekao "molim te makni tu i tu osobu zbog tog i tog", ja bi to i napravio! Da je to Vlatko rekao da Dinka…"

Abdurahmanović: Gorane, možete li vi meni napismeno dati da je od vas gospodin Bajić to tražio?"

Kartelo: Ja to vama ne mogu dati napismeno, jer sam razgovarao s gospodinom Dinkom koji mi je rekao na koji način s njima treba razgovarati po tom pitanju.

Abdurahmanović: Eto vidite, meni je to žao, jer i ja sam dobila upute od Vlatka kako da s njima razgovaram. Ja nisam odavala imena prezimena, jer štitim svoju firmu dosad. Eto! Iskreno.

Kartelo: Po meni je broj jedan, jer ja sam čuo da te vi rekli da sam ja pismeno…nešto…

Abdurahmanović: Gorane, ja bi to vama rekla: kako sam dobila upute od Vlatka da razgovaram, ja sam tako s gospodinom Srukom razgovarala. Nakon svega što sam ja napravila za ovu firmu, i samo znate što sam sve napravila, da me se makne radi jednog gospodina, nije gospodin, radi jednog Bajića, da mi se počelo se druge strane prijetiti, vjerojatno je to već i ravnatelj saznao... Ali radite što hoćete! Baš me briga! Vama je na duši! Bit će vama na duši!

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara