Ubio je Luku Ritza i već je na slobodi: Otac ga odveo iz kaznionice

Ubio je Luku Ritza i već je na slobodi: Otac ga odveo iz kaznionice

Foto: Index, privatni album

NAKON što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, prije mjesec dana, donijelo odluku o puštanju na uvjetnu slobodu 19-godišnjeg R.L., prije dva dana mladić je u pratnji oca napustio požešku kaznionicu i vratio se kući. Državno odvjetništvo žalilo se na odluku suda, no žalba je odbijena pa je odluka suda postala pravomoćna.

Podsjetimo, R.L. je u kaznionici u Požegi bio od svibnja 2011. godine, a osuđen je na godinu i pol zatvora. Prije toga je tri mjeseca proveo u pritvoru. Na slobodu je izašao nakon što je izdržao dvije trećine kazne.

Već nepravomoćna presuda za premlaćivanje Luke Ritza 25. listopada 2010. godine izazvala je zgražanje javnosti, jer je protiv prvooptuženog J.J. bio obustavljen postupak zato što je tijekom postupka već bio upućen na izdržavanje odgojne mjere u ustanovi, R.L je bio osuđen na godinu dana zatvora, a trećeoptuženi M.K. je nepravomoćno osuđen na odgojne mjere.

R.L. je tada bio osuđen zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom i nasilničko ponašanje, dok je M.K. nepravomoćno osuđen samo za nasilničko ponašanje. Suđenje preostaloj dvojici napadača završeno je već ranije. Tada je obustavljen postupak protiv K.M. dok je S.Š. također minimalno kažnjen. Ostala četvorka je već ranije puštena iz odgojne ustanove.Tri tima vještaka analizirala što je točno uzrokovalo smrt Luke Ritza

U ožujku prošle godine Općinski kazneni sud je povećao kaznu R.L. s godine, na godinu i pol dana zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom suđenja su čak tri tima vještaka analizirala što je točno uzrokovalo smrt maturanta. Naime, zagrebački vještaci tvrdili su da je aneurizma (nenormalno proširenje krvne žile) uzrokovala smrt mladića, dok su splitski i riječki tim smatrali da je uzrok smrti premlaćivanje. Upravo su oprečni nalazi zagrebačkoga i splitskoga tima bili motiv da se zatraži i treće vještačenje kojim bi se potvrdio točan uzrok smrti zagrebačkoga maturanta. "Ritz je preminuo od batina koje su mu zadala trojica napadača", bio je rezultat nadvještačkog nalaza liječnika iz Rijeke.

Dva puta mjesečno mora se javljati u Centar za socijalnu skrb

Uz uvjetno puštanje na slobodu, 19-godišnjaku je određeno da se dva puta mjesečno mora javljati Centru za socijalnu skrb do kolovoza ove godine. Od petorice napadača na Luku Ritza, dvojica su završila u odgojnom zavodu zbog drugih kaznenih djela te su trojica osuđena. Samo jedan od njih je bio punoljetan.

"Kakva je poruka poslana nasilnicima"

Majka i otac Luke Ritza su bili razočarani već nepravomoćnim presudama, jer su željeli da se iz sudnice pošalje poruka nasilnicima i huliganima da moraju snositi odgovornost za svoja nedjela. "O tome kakva je poruka poslana danas, neka javnost presudi", kazala je tada Suzana Ritz.

"Ne znam što bih vam rekla na tu činjenicu, to je pitanje koje treba uputiti institucijama", kratko nam je kazala Suzana Ritz kada je saznala da će jedan od napadača na njenog sina biti ranije pušten na slobodu.

Luku Ritza i njegovog prijatelja 1. lipnja 2008. godine oko 1 sat na autobusnoj stanici kod Bundeka napala je grupica mladića. Od posljedica ozljeda, odnosno krvarenja u mozgu, 12 dana nakon napada je preminuo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara