Udruga Franak: Prijedlog HUB-a je neprihvatljiv

Udruga Franak: Prijedlog HUB-a je neprihvatljiv

Foto: Index

PRIJEDLOG Hrvatske udruge banaka po kojima bi se dužnici u francima odrekli svoje nekretnine, a zauzvrat bi ih se oslobodilo duga, udruzi "Franak" je neprihvatljiv.

Ivan Kontrec iz Udruge rekao je da se problemi građana, koji su nezakonito nastali što je dokazano i nepravomoćnom presudom, moraju rješavati na zakonit, dugoročan i održiv način.

HUB je, naime, predložio model za rješenje dužnika u francima koji bi bio na teret banaka, a odnosio bi se na najugroženiju skupinu građana.

Samo za one u bezizlaznoj situaciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke su, objasnio je predsjednik HUB-a Zoran Bohaček HRT-u,  spremne otpustiti dio duga tako da država preuzme nekretninu, iznajmljuje ju dužnicima koji bi imali pravo prvokupa. Drugi model je da dužnik napusti nekretninu, banka je preuzme, a dužnik se oslobađa svih obveza. U ovom slučaju radilo bi se isključivo o dužnicima čiji dug je veći od vrijednosti nekretnine i dužnici se nalaze u bezizlaznoj situaciji.

HUB s prijedlogom u ponedjeljak ide na pregovore s Vladom, Hrvatskom narodnom bankom i Udrugom Franak.

Odvjetnica Martina Šercer-Ilić za HRT je kazala da ako u sudskom procesu nije dokazana nepoštenost valutne klauzule, dokazana je nepoštenost kamata. Njezino je stajalište da podizanjem tužbe dužnici ne mogu ništa izgubiti - barem što se tiče kamata.

Dodala je kako ima iznenađujuće malo tužbi, što nije dobro. Napomenula je kako se broj dužnika u švicarskim francima prepolovio i danas ih je oko 60 tisuća te apelirala da tužbe dignu i oni koji su kredite isplatili, jer bi se nagodba i presuda trebale primjenjivati retroaktivno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara