Udruga Franak nakon odluke mađarskog parlamenta: I u Hrvatskoj su banke prevarile građane, vjerujemo u pobjedu

Udruga Franak nakon odluke mađarskog parlamenta: I u Hrvatskoj su banke prevarile građane, vjerujemo u pobjedu

Foto: Ilustracija

NAKON nekoliko godina upornog inzistiranja na rješenju problema kredita u švicarskim francima u petak je u Mađarskoj donesen prvi od dvaju zakona kojima će taj problem biti riješen - dužnici će dobiti natrag preplaćeni novac zbog neopravdano povećavanih kamata te zbog toga što su banke na nezakonit način ugovorile kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

"Mađarska vlast donijela je u petak 4. srpnja 2014. prvi zakon kojim se nalaže bankama da vrate dužnicima preplaćene iznose otplatnih rata za kredite s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom. Taj zakon temelji se na odluci mađarskoga Vrhovnoga suda, koja se pak temelji na odluci Europskoga suda pravde. Banke će morati vratiti dužnicima razliku koja proizlazi iz primjene prodajnog tečaja banke i srednjeg tečaja centralne banke te će morati vratiti sve preplaćene iznose zbog jednostranih povećanja kamata. Osim toga, banke u Mađarskoj nisu informirale potrošače o rizicima koje za njih donosi ugovaranje valutne klauzule CHF. Konverzija CHF kredita u skladu s početnim tečajem CHF-a bit će riješena drugim zakonom koji se planira za donošenje u rujnu. Viceguverner Mađarske središnje banke procjenjuje da će banke morati vratiti ukupno između 2 i 3 milijarde eura dužnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radi se o potpuno jednakim okolnostima uslijed kojih je Udruga Franak inicirala i organizirala podizanje kolektivne tužbe protiv 8 banaka u Republici Hrvatskoj. To su okolnosti koje je prihvatio i sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Radovan Dobronić, koji je presudio da su tužene banke krive te da moraju promijeniti ugovorne odredbe u CHF kreditima na način da glavnica bude izražena u kunama u iznosu koji je isplaćen u fazi korištenja kredita i uz fiksnu kamatnu stopu, a u postotku koji je bio izrijekom naveden u sklopljenom potrošačkom ugovoru kao važeća stopa redovne kamate na dan sklapanja ugovora. Na potezu je Visoki trgovački sud, koji prema najavama iz tiska odluku o pravomoćnosti Dobronićeve presude donosi u okviru sljedećih 25 dana.

Izgleda da mađarski premijer Orban nema slučajno ime Viktor (Pobjednik). Članovi Udruge Franak vjeruju da će uskoro svi dužnici s valutnom klauzulom CHF dobiti nadimak Viktor", stoji u priopćenju Udruge Franak.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara